Канада прекратява договора си за екстрадиция с Хонконг

Това я прави първата държава, която прекратява правни връзки с бившата британска колония

21:47 | 3 юли 2020
Обновен: 22:14 | 3 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Премиерът Джъстин Трюдо прекратява договора за екстрадиция на Канада с Хонконг, което я прави първата държава, която преустановява правни връзки с бившата британска колония, след като Китай затегна контрола си над територията, предава Bloomberg.  

Трюдо обяви мерките на пресконференция, като се присъедини към съюзниците в усилията за санкциониране на Китай. 

Стъпките ще включват и забрана на износа на чувствителна военна техника за Хонконг.  

Хонконг има договори за екстрадиция с 30 държави и юрисдикции по целия свят, включително САЩ, Европа и Австралия. 

„Канада твърдо вярва в идеята за една страна с две системи“, каза Трюдо пред репортери близо до Отава, като се позова на принципа, според който азиатският финансов хъб се контролира от Пекин. 

„Ще продължим да подкрепяме многото връзки между Канада и Хонконг, като същевременно ще стоим зад хората.“ 

Китайският президент Си Дзинпин подписа закон за националната сигурност в Хонконг в началото на тази седмица, което предизвика нови репресии и осъждане от цял свят. 

В петък Хонконг повдигна първите си обвинения съгласно новия закон и обяви за незаконен ключов лозунг, скандиран от стотици хиляди протестиращи срещу демокрацията на митинги в продължение на месеци. 

Трюдо заяви, че Канада ще разгледа допълнителни мерки през следващите дни и седмици, включително около имиграцията, но не даде повече подробности. Хонконг е дом на около 300 000 канадци. 

„Този процес демонстрира незачитане на основния закон на Хонконг“, заяви в изявление министърът на външните работи Франсоа-Филип Шампан. 

„Ролята на Хонконг като глобален център е изградена върху тази основа. Без него Канада е принудена да преоценява съществуващите договорености“, добави той.  

В момента Канада няма договор за екстрадиция с Китай. 

Ходът на Трюдо ще засили напрежението между двете страни след ареста на главния финансов директор на Huawei Technologies Менг Ванджоу във Ванкувър през 2018 г. Впоследствие Пекин арестува двама канадци и ги обвини в шпионаж.