Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Експерт: Хонконг е Ахилесовата пета на Китай

Доц. д-р Евгений Кандиларов, експерт по политическите и икономическите въпроси в Източна Азия, Клуб Investor, 02.07.2020

20:33 | 4 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Хонконг е част от геополитическата игра между САЩ и Китай и Ахилесовата пета на Китайската народна република. Това е мястото, което прави Пекин силно уязвим от международна гледна точка. Това мнение изрази доц. д-р Евгений Кандиларов, експерт по политическите и икономическите въпроси в Източна Азия, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Китай направи сериозни ходове за утвърждаването си в международен план като системен играч и стожер на нов ред и модел на глобално управление. Но има външен натиск за разклащането на авторитета на страната, затова Китай се опитва да защити своите позиции над Хонконг".

"Статутът на Хонконг е регламентиран от няколко акта, свързани с предаването на Хонконг от статут на британска колония в статут на полуавтономна територия, част от територията на Китай, където единствено въшната политика и отбраната не са част от територията", обясни доцент Кандиларов.

"Всичко това като режим е известно с термина „Една държава, две системи“. Не бих бил толкова категоричен дали този статут сега се нарушава".

Според госта законът не трябва да се драматизира излишно, въпреки че дава определени правомощия на правителството в Пекин в овладавянето на дадени ситуации и може да бъде използван в посока нарушаване на граждански права.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" вижте тук.