Поправките в руската конституция дават на Путин безгранична власт

Руският президент в бъдеще ще има повече власт, а премиерът и правителството – по-малко

11:22 | 2 юли 2020
Обновен: 11:31 | 2 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В Конституцията на Руската федерация са предложени промени в 22 члена, като руснаците могат да гласуват само "за" или "против" всички едновременно. Промените вече са одобрени от Думата, от Съвета на федерацията, от регионалните парламенти и от Конституционния съд, пише в свой обзор за Deutsche Welle Иля Ковал, цитиран от Investor.bg. 

Досегашните мандати на Путин се нулират

Най-дискутираното нововъведение е нулирането на президентските мандати на Владимир Путин. Инициативата за това бе на депутатката от „Единна Русия“ Валентина Терешкова. А самият Путин се съгласи да нулира мандатите си, ако получи подкрепа от Конституционния съд и от руските граждани.

Според сегашната правна уредба, държавният глава има право на два последователни управленски мандата - но не еднократно. Путин веднъж вече използва тази вратичка, когато през 2008 година - след изкарани два президентски мандата - за кратко си размени мястото с тогавашния министър-председател Дмитрий Медведев. Следващият руски държавен глава ще има право само на два мандата. За Путин обаче това не важи, тъй като с позволените два нови мандата той ще има цели шест и ще може да управлява страната чак до 2036 година. 

Новите президентски пълномощия – контрол над съдии и министри

Същевременно руският президент в бъдеще ще има повече власт, а премиерът и правителството – по-малко. В Конституцията ще се появи уточнението, че президентът не просто ще има право да председателства заседанията на правителството, но ще ръководи неговата работа. Министър-председателят на свой ред вече няма да определя основните насоки в работата на кабинета, а само ще „организира“ работата – в съответствие с поръките на президента.

Освен това държавният глава ще може да назначава и да освобождава редица министри, и най-вече силовите – т.е. на отбраната, на вътрешните и на външните работи, на извънредните ситуации и на правосъдието. Останалите ще бъдат предлагани от премиера за утвърждаване от депутатите.

И съдиите ще зависят от президента. Той например ще може да инициира уволнението на съдии от Конституционния и от Върховния съд, включително на председателите и техните заместници. Досега държавният глава имаше само правото на назначения.

Продължението на сатията може да прочетете на Investor.bg.