Кризата във Венецуела се задълбочава: Добивът на петрол не спира да се топи

Производството на петрол в страната се срина до най-ниското ниво от 74 години през юни

17:01 | 1 юли 2020
Обновен: 17:01 | 1 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производството на петрол във Венецуела се свива за шести пореден месец през юни, което е показателно за влошеното състояние на петролната индустрия в латиноамериканската страна. Санкциите на Вашингтон срещу Каракас ограничават износа на петрол на страната, а пандемията от коронавирус предизвика спад на търсенето, съобщава Bloomberg.

Държавната петролна компания Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) отчита спад на добива с 32% през юни. Това е понижение на производството на петрол с 200 хил. барела дневно спрямо предходния месец, става ясно от данните в документацията на компанията и петролното министерство. Към 28-ми юни производството на петрол се задържа на 422 400 барела петрол на ден.

Венецуела, която разполага с най-големите резерви петрол в света, не успява да подобри тежкото състояние на петролната си индустрия, докато САЩ засилват санкциите в опит да отстранят президента Николас Мадуро от власт. Поне 50 танкера, за които е известно, че транспортират венецуелски петрол или доставят бензин в страната, са санкционирани от САЩ. Това прекъсва голяма част от износа на венецуелския петрол, който е от ключово значение за оцеляването на режима на Мадуро.

Чуждестранните купувачи отменят поръчки, капацитетът на танкерите за съхранение на петрол е пълен на 100%, а PDVSA бе принудена да затваря петролни кладенци. Също така през май само едно съоръжение е извършвало сондажи за петрол в страната, а доставките се сринаха до най-ниските нива от последните 73 години.

В периода от 1 до 15 юни беше регистриран най-големият спад на производството на петрол в нефтеното находище Orinoco Belt. Там добивът се срина с близо 50% до 148 хил. барела на ден, сочи документацията на PDVSA. A производството в Басейна на Маракайбо спада с около 40% до 83 600 барела на ден. Общо производство на петрол достигна до 74-годишно дъно на 10-ти юни с 374 хил. барела за деня.