Венецуела вдига цените на горивата, след като започна да внася бензин от Иран

Според президента Николас Мадуро това е война

21:40 | 31 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че цените на горивата ще се увеличат от началото на юни, което е историческа промяна на политиката след десетилетия субсидии, които позволяваха на венецуелците да пълнят резервоарите си безплатно, съобщава Bloomberg.

Бензинът ще се продава по 5 000 боливара (2,5 американски цента) на литър на бензиностанциите в цялата страна от понеделник, включително на 200 станции, които ще продават първокласно гориво за 50 американски цента на литър, каза Мадуро. Бензинът ще бъде ограничен до 120 литра (30 галона) на месец за всяко превозно средство. Над този лимит шофьорите ще плащат за горивото по международно индексирани цени, обясни Мадуро. Той обаче не разкри колко точно ще струва бензинът на бензиностанциите.

"Това е война, скъпи мои сънародници, които ме слушате, брутална война", каза Мадуро от президентския дворец в събота вечерта. САЩ "преследват всяка компания, която докара и капка бензин във Венецуела."

Дизелът, който е важен за промишлеността и електроцентралите, все още ще бъде субсидиран на 100%“, заяви енергийният министър на страната. По неговите думи държавната компания PDVSA е в състояние да посрещне търсенето на гориво за венецуелските автомобили.

Новината за увеличаването на цените на бензина във Венецуела идва след пристигането на пет ирански танкера, заредени с 1.5 млн. барела бензин, тъй като страната е изправена пред недостиг на гориво след години на лошо управление, липса на инвестиции и санкции от страна на САЩ.

Венецуелците прекараха часове или дори дни в опашка за бензин в някои райони на страната, тъй като недостигът на гориво се засили през последните два месеца.