Венецуела вече получава доставките с гориво от Иран

Първият от петте ирански танкера пристигна във Венецеула, а това буди критики от страна на САЩ

11:20 | 24 май 2020
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Първият от петте ирански танкера, които трябва да транспортират голямо количество бензин, е пристигнал във Венецуела, която изпитва остър недостиг на гориво през последните седмици. Това става ясно от публикация в Twitter на посолството на Иран във венецуелскатата столица Каракас, съобщава Bloomberg.

Танкерът е бил ескортиран от въоръжените сили на латиноамериканската страна. Вторият ирански танкер, който се нарича Forest, се очаква да пристигне скоро във Венецуела, информира иранската държавна телевизия, без да дава подробности.

Доставките подчертават поредният рунд от подкрепа на Техеран към режима на президента Николас Мадуро. Венецуела, която е с най-големите петролни резерви в света, е почти напълно без бензин заради дълги години на лошо управление на държавната компания PDVSA и петролните санкции на САЩ.

През последните 2 месеца военните в латиноамериканската страна следят и контролират разпределянето на гориво по местните бензиностанции.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обсъжда различни варианти, за да възпрепятства подкрепата на Иран за Мадуро, твърди запознат с процесите анонимен източник на Bloomberg. Съветниците на Тръмп настояват за умерен подход, който да не разпали допълнително напрежението между Вашингтон и Техеран заради доставките.

Външното министерство на Иран обяви, че всеки опит на САЩ да възпрепятства доставките им за Венецуела ще бъде посрещнат с бърз и решителен отговор. Екип от ирански техници вече е на място при рафинериите на държавната петролна компания PDVSA. Това е част от по-широк план за предоставянето на работна ръка и доставки в замяна на 9 тона злато.