Изборите са добри за долара, особено ако демократите печелят

Зелената валута поскъпва след девет от десет изборни дни в САЩ от 1980 до 2016 г. насам

10:47 | 5 юли 2020
Обновен: 10:48 | 5 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Въпреки всички прогнози за отслабването на долара историята показва, че зелената валута ще поскъпне след президентските избори в САЩ през ноември, независимо от това кой ще победи, пише Bloomberg. 

Доларът поскъпва в рамките на 100 търговски сесии след девет от последните десет избори от 1980 до 2016 г. насам, обяснява Ричард Фолкенхол, старши валутен стратег на SEB AB. Валутата се представя по-добре след победи на демократите, като поскъпва средно с 4% в сравенение с 2-процентен ръст при надделяване на републиканците, установява още експертът. Изборите през 1984 г. и тези през 2008 г. не са включени в калкулациите заради събития, оказващи по-голямо влияние от вота. 

Тенденцията е

Резултатите от анализа предполагат, че победа на Джо Байдън ще е най-добрият сценарий за долара, особено ако това се случи още на първия тур. 

Зелената валута поскъпва с 3% през тази година, орговергавайки скептиците, като според някои анализатори цената ѝ ще достигне пик през третото тримесечие и ще отслабне през 2021 г. Потокът от лоши новини продължава да подкопава мечите настроение по отмношение на долара: броят на заразените с коронавирус надвиши 10 милиона в световен мащаб, правителствата се борят с най-тежкия икономически спад в модерната история и протестите в САЩ насърчават търсенето на активи убежища. 

Междувременно скорошни анкети показват, че Байдън повежда в надпреварата срещу Доналд Тръмп, като кандидатът на демократите печели 50-процентна подкрепа срещу 40.4% за настоящия президент. 

Разбира се, не всички показатели за долара сочат сигурни ръстове. Анализаторът на SEB AB разглежда търговско претеглената мярка на долара спрямо седем икономики, докато индексът на Intercontinental Exchange показва по-малко съгласие за посоката на зелената валута след избори.