Износът на руски петрол от сорта Урал се свива драстично през юли

Русия полага усилия за ограничаване на свръхпредлагането на черно злато

17:56 | 26 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският износ на петрола от сорта Урал ще се понижи през следващия месец, подчертавайки ангажимента на страната да помогне на ОПЕК+ в усилията за намаляване на свръхпредлагането, съобщава Bloomberg.

Износът на петрол от този сорт от трите основни западни пристанища в страната – тези в Приморск, Уст-Луга на Балтийско море и Новоросийск на Черно море, ще спадне с 40% на месечна база до 785 хил. барела на ден през юли, става ясно от планове за доставка, видени от Bloomberg.

Намаляването на продукцията води до затягане на по-широкия физически пазар на петрол, макар и с цената на продажбата на по-малки обеми. Петролът от сорта Урал за доставка през юли се търгува с премия между 1.80 и 1.95 долара спрямо сорта брент с доставка за същия период, обясняват брокери. За сравнение в началото на април "урал" се търгуваше с отстъпка от 4.50 долара спрямо Брент. 

Графикът за износа на петрол през първите десет дни на юли показва спад от 880 хил. барела на ден. Най-голямото понижение ще е в Приморск. През следващия месец от там ще бъдат изнесени 1.3 млн. тона петрол или 307 хил. барела на ден. Това е по-малко от една трета от изнесеното количество от Приморск през същия период на 2019 г. От пристанището в Уст-Луга ще бъдат доставяни 284 хил. барела на ден, а потокът от Новоросийск ще спадне до под 200 хил. барела петрол дневно.