Свиването на производството на петрол в Русия движи физическите цени нагоре

Очакванията са доставките на руски петрол от сорта Урал да се понижат до рекордно ниски нива през юли

20:30 | 23 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За да се разбере защо физическите цени на петрола се покачват в Европа, трябва да се гледа към Русия. Страната, която е един от най-големите производители на петрол в света, ограничава износа си на черно злато до рекордно ниски нива. Това спомогна за покачване на търсенето на други европейски сортове петрол и ръста на тяхната стойност на пазара, където се търгува с реални барели петрол, пише Bloomberg в свой анализ.

Общите доставки на петрол от сорта Урал от руските рафинерии на Балтийско море и Черно море се очаква да достигнат до 880 хил. барела дневно през първите 10 дни на юли, показват изчисления на Bloomberg. Ако тези нива се задържат и през останалата част от месеца, то тогава те ще са най-ниските от 2008 г. насам. Ограниченията се случват, след като страната сви драстично производството си на петрол спрямо постигнатото споразумение между страните членки на ОПЕК+. Целта на организацията е да ограничи пренасищането на пазара, докато търсенето продължава да е потиснато заради пандемията от коронавирус.

Към 19:20 часа българско време руският петрол от сорта Урал се търгува на цена от 42.60 долара за барел и така е с два долара по-скъп от сорта Брент. 

„Изглежда, че пазарът е в режим на възстановяване“, коментира Юджийн Линдел, старши анализатор в JBC Energy GmbH. “Съкращенията на производството на петрол са точно това, от което пазарът се нуждае, за да се намали складирането на продукция и да се стабилизира петролната индустрия“, допълва той.

Производителите бързаха да намалят добива на петрол в опит да стабилизират пазара, но също така се наблюдаваше и плавно възстановяване на потреблението. Данните за потреблението в Испания, Италия, Франция и Великобритания продължават да показват подобрение през последните седмици, докато правителствата на тези страни премахват повечето ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса.

В резултат на всичко това липсата на достатъчно петрол от важен сорт като Урал води до поскъпването и на други сортове в Европа. Петролът от Северно море поскъпна драстично преди седмица заради големите покупки от страна на енергийната компания Total, докато наличността на черното злато на пазарите продължава да намалява.