Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Експерт: Петролът ще се задържи на цени до 45 долара за барел до края на 2020 г.

Преслав Райков, финансов анализатор, Клуб Investor, 19.06.2020

21:03 | 20 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Смятам, че при повторна вълна на коронавируса няма да има в такъв мащаб затваряне на икономиките. Ето защо цените на петрола ще се задържат на сегашните нива. Но цените на петрола не могат да преминат над нивата от 45 долара за барел през тази година, защото пазарът е изключително пренаситен и има прекалено много нови производители. Това каза Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

"Имаме около 10.2 млн. барела петрол кумулативно, които ОПЕК държи настрана. Това са 10% от световното потребление. В един момент този петрол ще трябва да започне да се връща на пазара, защото страните производителки разчитат на тези приходи".

Той отбеляза, че поради това смята, че цените на петрола ще се задържат в диапазона от 40 до 45 долара за барел в следващите от три до шест месеца.

Също така Райков коментира, че към момента пазарите са подкрепени единствено от централните банки.

"Наблюдава се изключително тежка и повсеместна намеса в САЩ, Европа и Япония. Пазарите вървят доста нагоре. S&P и Dow Jones почти достигнаха нива от преди коронавируса с изключителни ръстове в определени дни от миналата седмица, тъй като Федералният резерв обяви в понеделник, че започва нова програма по изкупуването на корпоративен дълг".

По думите му в Пекин и в САЩ започва втора вълна на коронавируса, но инвеститорите вече пренебрегват подобни страхове.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на Клуб Investor гледайте тук.