Джонсън поема най-големия си политически риск с разхлабването на мерките срещу Covid-19

Баровете и ресторантите в Англия отварят от 4-ти юли в опит да се ограничат щетите за икономиката

11:48 | 24 юни 2020
Обновен: 11:49 | 24 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министър-председателят на Великобритания пое най-големия риск от началото на мандата си, като обяви, че през юли ще бъде премахната голяма част от ограничителните мерки срещу коронавируса в Англия, които бяха въведени през март. Водещата цел е спасяването на икономиката. Но рискът е, че това може да предизвика втора вълна на заразени с коронавирус, съобщава Bloomberg.

По време на пресконференция във вторник вечерта Джонсън заяви, че иска да направи така, че британците вече да не се чувстват, че живеят в криза. Той подчерта, че поема пълна отговорност за решението си. Учените, които съветват правителството, предупредиха премиера за потенциалната опасност и уточниха, че вирусът ще съществува във Великобритания и през 2021 г.

Проблемът е, че Джонсън ще трябва да балансира между потенциалната опасност от покачване на броя на новозаразените с коронавирус в страната и щетите върху бритаската икономика, които се нанасят всеки ден заради ограничителните мерки. Публикуваните във вторник данни на правителството показват, че двете основни програми за запазване на заетостта в страна засега възлизат на стойност над 30 млрд. паунда. Междувременно британски министри изпитват притеснения колко от подкрепените работни места, които са общо 9.2 млн., ще изчезнат след края на програмата.

Посланието на Джонсън към обществото бе пределно ясно, а то гласеше гражданите да излязат от домовете си и да започнат да харчат. „Прекрасно е да видя хората да пазаруват отново. Нямам търпение да отида в бар или ресторант“, заяви той.

В края на обръщението си все пак той предупреди, че иска да види, че хората внимават и следват препоръките. Джонсън потвърди, че ако вирусът започне отново да се разпространява с бързи темпове, строгите ограничителни мерки ще бъдат въведени обратно.

Но основният акцент в речта му бе, че баровете, ресторантите и  хотелите ще могат да отворят от 4-ти юли. А за да се облекчи работата на бизнеса, бе променена препоръката за спазване на дистанция от два метра. Сега препоръката е за един метър, ако в помещението са в сила други предпазни мерки.

Шотландия, Северна Ирландия и Уелс ще решат отделно кога и как точно да разхлабят ограничителните мерки срещу коронавируса.