Коронакризата доведе до отчаяние в кабинета на Джонсън

Великобритания се изправя пред сурова рецесия, а доверието в правителството се понижава

22:01 | 12 юни 2020
Обновен: 22:18 | 12 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson

Членовете на правителството на британския премиер Борис Джонсън са изтощени и започват да се отчайват, пише Bloomberg в свой анализ.

Техните мечти за промени във Великобритания след Brexit бяха разбити от удара на коронавирусната пандемия, която взе над 41 хиляди жертви в страната. 

Сега Великобритания се изправя пред сурова рецесия на фона на неуспеха на преговорите за търговско споразумение между Лондон и Брюксел, които все пак Джонсън ще се опита да спаси следващата седмица. 

Опасенията нарастват сред членовете на правителството, че вярата към него се понижава или изчезва като цяло. Притесненията са, че обществото може да игнорира всякакви мерки срещу пандемията при евентуална втора вълна през зимата. Подкрепата към правителствената стратегия беше подкопана, след като стана ясно, че най-близкият съветник на Джонсън - Доминик Къмингс, е нарушил изискванията на кабинета. 

Консерваторите отчитат спад в подкрепата към тях само шест месеца след изборната си победа, а някои членове на партията също започват да губят вяра. 
“Не знам защо продължаваме да правим това, което правим”, заяви представител на торите. Според друг член на партията екипът на Джонсън “работи напразно”. “Има много нещастие в партията”, заяви трети представител. 

Говорител на Джонсън е отказал да коментира темата пред Bloomberg. 

На всички нива в правителството има тревога, че премиерът и неговият екип катастрофално са изгубили контрола си над разпространението на вируса, както и доверието на обществото. 

Едно име междувременно продължава да изплува като основната причина за тежестта вурху торите в момента - Къмингс. Консерваторите са недоволни от факта, че Джонсън изразходи толкова политически капитал, за да запази “архитекта на Brexit” на пост като негов съветник, след като стана ясно, че в разгара на пандемията Къмингс е пропътувал над 400 км до дома на родителите си, за да им повери грижите за малкия си син. Към онзи момент правителството призоваваше британците да останат по домовете си, за да може да се предотврати разпространението на пандемията. 

Торите все още са гневни на Къмингс, тъй като действията му подкопаха доверието в мерките на правителството. Според запознат източник Джонсън е провел тежък разговор със съветника си, като го е предупредил, че не може да си позволи създаването на още проблеми. 

Въпреки всичко обаче членовете на кабинета се надяват, че Къмингс ще окаже помощ на правителството на фона на нарастващата икономическата криза. Данните от петък показаха, че британската икономика се свива с 20% през април. 

Правителството в Лондон вече осъзнава, че разследване за това какво се обърка по отношение на британския отговор към коронакризата е неизбежно. На фона на споровете между екипа на Джонсън и учените премиерът може да се окаже в затруднение при овладяването на евентуална втора вълна, тъй като за това той трябва да разчита на насоките на експертите. Отслабващото доверие в правителството и подозренията в администрацията сочат, че последиците за страната може да бъдат сурови.

По-късно този месец Джонсън планира да рестартира политическата си мисия за намаляване на неравеноството в страната след Brexit. Тогава той ще се нуждае от чара и способността си да убеждава повече от всякога.