Над 2 млн. ресторанта в цял свят са на ръба на съществуването

Дори преди пандемията ресторантьорството страдаше от нарастващ дълг и твърде голяма конкуренция

07:45 | 24 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

С всяка седмица се появяват все повече данни, които показват как пандемията от Covid-19 трайно прекроява ресторантьорството. Понастоящем светът е напът към радикална промяна в предлагането на храни. Стотици са подали заявления за фалит през последните три месеца според консултантската фирма Aaron Allen & Associates и ситуацията е в състояние да се влоши, съобщава Bloomberg.

„Въз основа на нашите оценки, смятаме, че до 10% от всички ресторанти в световен мащаб ще изчезнат, като 20% или повече ще преминат през процес на преструктуриране“, заяви основателят на компанията Aaron Allen & Associates Аарон Алън. И по неговите думи това е консервативният сценарий.

Според Алън има около 22 милиона ресторанта по целия свят, така че прогнозата предполага, че 2.2 милиона от тях ще затворят. В САЩ в сектора са наети 15.6 милиона служители по данни на Националната асоциация на ресторантьорите.

От OpenTable, които проследяват дейността на ресторантите чрез броя на направените резервации, смятат, че фалитите могат да бъдат още повече. Дори преди световната пандемия да предизвика драматична и безпрецедентна промяна в поведението на потребителите, ресторантьорството страдаше от нарастващ дълг и твърде голяма конкуренция.

Само в САЩ списъкът с фалирали ресторанти нараства непрекъснато, а част от веригите ще предпочетат изобщо да не отворят някои от затворените заради ограничителните мерки обекти.

Задължителното намаляване на капацитета за сядане ограничава потенциала за възстановяване допълнително. При нова вълна на пандемията пък се очаква допълнително влошаване на ситуацията.

Засега ресторантите се опитват да намерят нови начини за оцеляване - от отстъпки до продажба на хранителни стоки, пише Bloomberg. Мнозина са намалили персонала и менюто си, за да ограничат разходите.