Над 122 хил. затворници в Европа са освободени предсрочно заради коронавируса

Само в Турция са освободени близо 103 хил. души от местните затвори, сочи проучване на Съвета на Европа

17:00 | 18 юни 2020
Обновен: 17:01 | 18 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Затворите в Европа са освободили предсрочно над 122 хил. затворници през първите седмици от разпространението на коронавируса на Стария континент. Най-много са освободените затворници в Турция, като основната цел на мерките е била да се ограничи разпространението на заразата, съобщава Bloomberg.

Само Турция е освободила 102 944 затворници, което се равнява на 35% от общия брой на лишени от свобода в страната, сочи публикуваното днес проучване на Съвета на Европа. На следващите две позиции по брой освободени затворници заради коронавируса се нареждат Кипър и Словения.

Управителите на затворите в Европа започнаха да освобождават хиляди затворници, които са извършили по-леки престъпления и са изкарали почти цялата си присъда, от края на март, тъй като тогава броят на новите случаи с коронавирус в региона се увеличаваше с бързи темпове.

Междувремнно министерствата на правосъдието в страните от региона се насочиха към различни практики като осигуряването на амнистия за затворници, поставянето под домашен арест или смекчаване на първоначално наложената присъда, за да се избегне препълване на затворите.

Броят на затворниците в Турция се увеличи драстично през 2016 г. след неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. Впоследствие властта в Анкара арестува и задържа десетки хиляди души по подозрения, че са подкрепили опита за преврат. Проучването на Съвета на Европа, което е съставено от криминалози от Университета в Лозана, избягва конкретни отговори на въпроси, свързани с категорията освободени затворници в Турция. В доклада се посочва, че ходът на властта в Анкара е „превантивна мярка“.

Турция и Русия, които не са страни членки на Европейския съюз, имат най-голям брой лица лишени от свобода в сравнение с всички 47 държави, които са част от Съвета на Европа. В двете страни има над 325 затворници на 100 хил. души, показват данни от 15-ти април. Много от затворниците в Турция са освободени след тази дата, се посочва в проучването.