Ердоган отмени полицейските часове в Турция заради икономиката

Създаването на работни места е по-голям приоритет от фискалната дисциплина, заяви турският финансов министър

16:30 | 5 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Ердоган отмени полицейските часове в Турция заради икономиката

Турският президент Реджеп Ердоган отмени решението си да въведе отново строги мерки срещу коронавируса в големите градове в страната, за да избегне “някои социални и икономически последици”, съобщава Bloomberg. 

Вътрешното министерство на Турция обяви полицейски часове за 15 града в страната, включително Истанбул, Анкара и Измир, за този уикенд. Около 12 часа по-късно Ердоган заяви в Twitter, че “отменя решението за полицейските часове през уикенда” заради обратна връзка от жители. 

Турция отвори отново ресторантите, плажовете и отмени ограниченията за пътувания по-рано тази седмица, преустановявайки строгите мерки срещу разпространението на вируса за 83-милионната нация, които бяха въведени през март. Решението да се въведат отново полицейски часове за уикенда беше изненадващо за мнозина. 

Ердоган посочи, че мярката е взета след ръст на броя на новозаразените от около 700 в сряда до близо 1000 в четвъртък, но “беше взето предвид, че решението ще доведе до някои социални и икономически последици”.

Броят на потвърдените случаи на заразени с коронавирус в Турция се повиши с 988 до над 167 хиляди души, сочат данните на здравния министър Фахретин Коджа. Смъртните случаи нараснаха с 21 до 4630. 

Междувременно финансовият министър на Турция Берат Албайрак заяви, че създаването на работни места в страната е по-голям приоритет в момента от фискалната дисциплина, като подчерта усилията на правителството да се възстанови икономическата активност. 

“Приоритетът на правителството е да защити заетостта и секторите, които са засегнати от коронавирусната пандемия”, заяви Албайрак на пресконференция в петък. “Министерството на труда работи по пакет за заетостта и общата фискална подкрепа за овладяване на икономическия спад от коронавируса, който достигна 5% от брутния вътрешен продукт - или малко над 750 милиарда долара, към първото тримесечие”, добави Албайрак.

Относително ниското ниво на публичния дълг дава възможност на властите в Турция да овладеят част от икономическите последици от вируса. Към 2019 г. дългът на страната се равнява на 33.1% от БВП. BNP Paribas изчислява, че отношението на държавния дълг към БВП на развиващите се пазари ще се увеличи с около 8% до средно 50% от БВП през 2020 г.

Турското правителство обаче все още е изправено пред фискални ограничения. Турция записа най-големия си бюджетен дефицит от около десетилетие през  миналата година.