Технологиите са светлината в тунела за азиатската икономика

Сингапур обеща 360 млн. долара за ускоряване дигиталната трансформация на бизнеса

12:25 | 15 юни 2020
Обновен: 12:36 | 15 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Данните от глобалната търговия в ерата на Covid-19 по принцип са ужасни, но ако се погледнат малко по-отблизо данните за технологичния сектор в Азия, може да се окаже, че годината е доста добра, съобщава Bloomberg.

В Южна Корея износът на полупроводници се повиши през май, а вносът на оборудване, използвано за производството на полупроводници, скочи със 168%, показват данните на министерството на търговията. Износът на електронни компоненти от Тайван, който включва чипове, нарасна с 13,2% през май до 10,2 милиарда долара, дори когато общият износ спадна с 2% спрямо година по-рано.

Електронната индустрия се справя сравнително добре на фона на пандемията, тъй като компаниите се адаптират към новите технологии, включително към 5G и инструментите за автоматизация, които улесняват работата на служителите от разстояние. Устойчивостта на тази тенденция ще зависи от това дали потребителите се връщат на пазара с подобна енергичност и дали други фактори като напрежението между САЩ и Китай няма да пречат на търсенето и предлагането на технологии.

„Технологичната индустрия изглежда сравнително имунизирана срещу Covid-19”, заяви Марк Лиу, председател на Taiwan Semiconductor Manufacturing, по време на среща на акционерите на 9 юни.

TSMC, основният производител на чипове за Apple и Huawei Technologies, все още планира да похарчи 16 млрд. долара за подобряване на капацитета и технологиите през тази година и очаква печалбата да бъде от „средна към висока“. Covid-19 е помогнал за раздвижването при някои нови технологии, свързани с отдалечен труд и образование и социално дистанциране.

Акциите на TSMC поскъпнаха с 27% от най-ниското си ниво на затваряне за годината на 19 март.

„На фона на ужасните данни за износа в региона единствената светлина в тунела са полупроводниците“, коментира Трин Нгуен, старши икономист в Natixis в Хонконг. Според него това се дължи, както на продуктовия цикъл, така и на затварянето на икономиките, което стимулира цифровизацията на икономическите дейности, а това от своя страна увеличава търсенето на електронни стоки като чиповете.

„Виждаме, че повече държави обещават икономически реформи и има засилена необходимост за използване на технологиите за стимулиране на възстановяването“, заяви Джао Дефа, икономист от Continuum Economics в Сингапур.

По-конкретно има търсене освен за чипове и на медицинско оборудване, както и на технологии за видеоконференции и други приложения, свързани с дистанционната работа и обучение.

Износът на медицински стоки от Китай и доставките на високотехнологични електронни устройства скачат през април и май. Доставките на фармацевтични продукти от Сингапур отчитат ръст от 174% през април спрямо година по-рано.

Потребителското търсене обаче все още изостава. Южнокорейските доставки на компютърни продукти скачат с 83% през май - осмият им поред месечен прираст, но продажбите на смартфони спаднаха с 22%, а на потребителските уреди - с 37%. В световен мащаб се очаква доставките на смартфони да паднат 11,9% през тази година - най-големият им годишен спад досега, сочат данни на изследователската фирма IDC.

От министерство на финансите на Тайван изразиха опасения през миналата седмица, че напрежението между САЩ и Китай в сферата на технологиите може да ограничи напредъка в развитието на 5G и на изкуствения интелект.

Все пак анализаторите на Citigroup виждат риск напрежението между САЩ и Китай да се отрази само на търсенето на чипове.

Правителствата се опитват да останат фокусирани в дългосрочен план, като се стремят да се възползват от относителното предимство на технологичния сектор в пандемията, като предоставят специална подкрепа на бизнеса. Сингапур обеща 500 милиона сингапурски долара (360 милиона долара) миналия месец, за да помогне на бизнеса за дигиталната му трансформация.

„Възстановяването ще бъде цифрово“, каза в интервю от 9 юни Ананд Сваминатан, старши партньор и ръководител на McKinsey Digital в Азия. По неговите думи азиатските правителства започват да определят каква е тяхната инвестиционна стратегия по отношение на дигиталните технологии.