5G мрежите ще бъдат инструмент за развитието на още технологии

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria “Update”

17:15 | 22 май 2020

5G мрежите ще бъдат инструмент за развитието на много други технологии. Това няма да е мрежа, която ще ни донесе просто по-бърз интернет. Скоростта е само един от плюсовете, които идват с новото поколение мрежи. Това заяви технологичният блогър Никола Балов в подкаста Update на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Елана Кирилова, редактор в investor.bg.

 

По думите на Никола Балов тези нови възможности за развитие на различни сфери от нашия живот ще бъдат отключени благодарение на други фактори, като капацитета на мрежата и изключително ниското време на закъснение на сигнала.

“Самоуправляващите се автомобили, които ще бъдат подпомогнати от 5G технологията, са едно от по-футуристичните неща, които ми се иска да се случат”, коментира гостът.

Според него самоуправляващите се автомобили са пример за технология, която ще има по-голяма добавена стойност за обществото, защото ще помогне за наличието на по-малко пътнотранспортни произшествия.

Именно 5G мрежата Никола Балов вижда като фактор за изграждането на умните градове. По думите му най-голямото предизвикателство пред тях ще са техните граждани.

„Ако те не са готови за тази технология, не я изискват и не искат да я използват, нещата няма как да се случат“, категоричен е той, допълвайки, че обществото трябва да бъде запознато с предимствата и ползите от тези нови технологични решения, които ни очакват.

Балов припомни, че въпросните решения няма да заработят веднага с пускането на новото поколение мобилни мрежи у нас, а ще бъдат изграждани постепенно.

„Това ще бъдат процеси, които се развиват бавно и постепенно, а хората ще свикнат с този начин, по който се случва и променя всичко и ще го използват без да мислят толкова, че става дума за 5G или каквато и да е технология, която стои зад тях“, обобщава той.

Докъде стигна развитието на 5G мрежата у нас и защо конспирациите от новата мрежа преживяха бум в последните седмици можете да чуете в пълния запис на подкаста.