Липсата на търсене – основен проблем за китайската икономика в момента

Увеличаването на случаите в Пекин през уикенда предизвиква опасения за възраждане на пандемията в Китай

08:15 | 15 юни 2020
Обновен: 08:16 | 15 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Китай продължава да страда от негативните ефекти от коронавируса през май, като данните за индустрията и слабото потребителско търсене подчертават нестабилността на възстановяването на фона на появата на нови заразени, съобщава Bloomberg.

Индустриалното производство расте с 4.4% на годишна база  спрямо година по-рано през май при средна оценка на икономистите за 5%. Продажбите на дребно се свиват с 2.8% при очаквания за спад с 2.3%. Инвестициите в дълготрайни активи намаляват 6.3% през първите пет месеца спрямо прогнозен спад от 6%. Безработицата в градовете падна до 5,9% спрямо достигнатите 6% през предходния месец.

Увеличаването на случаите в Пекин през уикенда предизвиква опасения за възраждане на пандемията в Китай, което пък заплашва да притъпи скорошните усилия на правителството за възстановяване на икономиката. Пекин затвори най-големия си център за доставка на плодове и зеленчуци в града и близките жилищни квартали, след като близо 100 души, свързани с пазара на едро, бяха тествани положително за коронавирус.

Данните от понеделник показват, че постепенното възстановяване на китайската икономика все още се ръководи главно от предлагането благодарение на продължаващите стимули, докато търсенето остава слабо. Промишленото производство се възстановява от свиването през февруари, докато частното потребление все още намалява и инвестициите не се възстановяват.

Смесени сигнали

„Възстановяването е започнало, но навсякъде могат да се наблюдават смесени сигнали“, коментира Джоу Хао, икономист от Commerzbank в Сингапур. Според него наличието на нови случаи на коронавирус помрачават икономическите перспективи.

„Ситуацията в чужбина и световната икономическа ситуация станаха по-тежки и сложни, а вътрешната икономика все още е изправена пред много рискове и предизвикателства“, завяват от статистическата служба на Китай в отделно изявление.

При положение, че останалият свят е в рецесия, износът намалява, а отношенията на Китай със САЩ продължават да се влошават, възстановяването в голяма степен разчита на вътрешното потребление.

"Съвсем ясно е, че производството се е възстановило доста добре, но потреблението, както и инвестициите всъщност изостават", коментира Шън Дзиенгуан, главен икономист във водещия онлайн търговец на дребно JD.com Inc., по телевизията Bloomberg след публикуването на данните. Според него липсата на търсене е основният проблем на китайската икономика в момента.

Производството в сектора на потребителските стоки се е свило с 0,6% в сравнение с увеличението от 0,7% миналия месец, съобщи статистическото бюро, докато поръчките за износ са "недостатъчни". Стойността на доставения износ намалява с 1.4% и спада с над 10% в някои важни сектори.

Междувременно в понеделник Китайската централна банка предостави свежа ликвидност на финансовата система в страната от 200 млрд. юана (28 млрд. долара).