Китай спира вноса на някои американски стоки, търговската сделка е в риск

Спирането на вноса идва, след като президентът Тръмп отправи редица критики към Пекин

14:36 | 2 юни 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските правителствени служби са наредили на големите държавни агрокомпании да преустановят покупките на някои американски селскостопански стоки като соя, докато Пекин оценява продължаващата ескалация на напрежението със САЩ заради Хонконг. Това съобщиха източници, запознати със ситуацията, предава Bloomberg.  

Държавните търговци Cofco и Sinograin получиха нареждане да преустановят покупките, каза един от източниците, пожелали анонимност.  

Китайските власти също така са наредили на държавните фирми да спрат американския внос на памук и царевица. 

Китайските купувачи също анулират и неопределен брой поръчки за свинско месо от САЩ, каза един от източниците. 

Спирането на покупките на редица американски продукти е последният сигнал, че първата фаза на търговската сделка между двете най-големи икономики в света е в опасност. 

Въпреки, че миналия месец китайският премиер Ли Къцян повтори обещанието си за изпълнение на споразумението, подписано през януари, оттогава напрежението продължава да ескалира на фона на решимостта на Пекин да увеличи контрола над Хонконг. 

Хонконг 

Мерките за спиране на вноса идват, след като президентът Доналд Тръмп в петък отправи редица критики към Пекин, който наложи противоречиво ново законодателство за националната сигурност в Хонконг. Критиците твърдят, че законът ще породи несъгласия и ще подкопае принципа "една държава, две системи", който запази Хонконг автономен от континенталната част на страната от 1997 г. насам. 

“Cofco и Sinograin са ключови вносители на селскостопански стоки в Китай. В петък те тказаха да продължат с покупките, след като Тръмп заяви, че ще накаже китайските власти”, каза един от източниците. 

Пекин чака да види какви стъпки ще предприеме Тръмп, преди да реши какъв да бъде следващия му ход, добави неназованият източник.  

Все пак американските износители на соя продадоха няколко товара на китайски държавни купувачи в понеделник, казаха хора, запознати със сделките. 

Изключения от нареждането на властите се правят, когато държавните купувачи внасят от името на частни фирми, които не са засегнати от спирането на вноса; когато държавните купувачи се нуждаят от стоката за покриване на производните си позиции и ако вече има текущи сделки, каза един от източниците.  

Заплахите на Тръмп 

Тръмп каза, че САЩ ще започнат процеса на отнемане на част от привилегирования търговски статут на Хонконг, без да уточняват колко промени ще влязат в сила. Той също обеща да наложи санкции на китайски и хонконгски власти, „пряко или косвено участващи“ в разрушаването на автономията на Хонконг, без да дава подробности.  

Въпреки че Тръмп периодично заплашваше, че ще прекрати първата фаза на търговската сделка, неговите топ икономически съветници предполагат, че тя ще продължи. Лари Кудлоу, директор на Националния икономически съвет, заяви пред CNBC в четвъртък, че търговското споразумение „продължава да тече за момента и може да постигнем напредък там“. 

Министърът на външните работи на Китай Уанг Йи предупреди по време на важни законодателни срещи в Пекин, че някои в САЩ насочват отношенията към „нова студена война“.

Китай се съгласи да закупи американски селскостопански стоки на стойност около 36,5 милиарда долара за 2020 г. като част от първата фаза на търговска сделка, подписана през януари. Въпреки това, епидемията от коронавирус провали тези планове - Китай успя да внесе американски селскостопански продукти само за 3,35 милиарда долара през първите три месеца на годината, което е най-ниското ниво за този период от 2007 г. насам, сочат данни на Американското министерство на земеделието.  

Въпреки това, когато Китай започна постепенно да отваря отново икономиката си, страната увеличи темповете си на внос, включително повече от 1 милион тона американска соя само за две седмици през май и на някои по-редки покупки от САЩ като соево масло и етанол. 

По-късно обаче напрежението между САЩ и Китай започна да ескалира, след като Тръмп обвини азиатска страна, че заблуждава света за мащаба и риска от избухването на коронавируса.