Данните от април показват тежките щети от блокирането на икономиките

Експерти смятат, че рестрикциите при евентуална втора вълна на пандемията ще са по-леки заради натрупания опит на правителствата

10:01 | 13 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Данни от цял свят показват, че по отношение на икономиката април е бил най-тежкият месец, пише The Wall Street Journal. Това се дължи на факта, че мерките срещу разпространението на коронавирусната пандемия, които преустановиха множество производства и замразиха икономиката, бяха най-строги именно тогава. 

В петък Великобритания обяви, че брутният ѝ вътрешен продукт се свива с 20% през април на месечна база и с 25% спрямо същия месец година по-рано. Данните подчертават трудностите пред завръщането на икономиката на предпандемичните нива, като се има предвид, че щетите върху приходите на компаниите и доходите на домакинствата вероятно също ще забавят възстановяването. 

Федералният резерв очаква икономиката на САЩ да се сеие с между 4 и 10% през тази година. Прогнозите за следващата година са неясни - икономиката може да отчете от 7-процентен ръст до допълнителен спад от един процент. 

В свой доклад от петък централната банка посочва, че ако щетите от пандемията продължават, включително по отношение на потребитеското доверие, повече компании могат да фалират или да намалят капацитета си, което би увеличило безработицата в страната. 

Признаците на дълбоката икономическа криза през април са остри. Индия посочи, че в страната няма продажби на нови автомобили през месеца. Във Великобритания са произведени само 197 коли за месеца в сравнение с около 70 хиляди бройки през април миналата година. 

Износът на Германия се сви с една трета през април. Продажбите на облекла във Франция, световен дом на модата, се понижават с 67.4%. 

“Шокът е огромен”, заяви икономист на BNP Paribas в Париж. “Нивата на потребление на домакинствата се сринаха до тези от 80-те години на миналия век”, добавя той. 

Сривът в производството през април по целия свят беше безпрецедентен в много отношения, не на последно място, защото беше предизвикан заради мерките за спасяване на човешки животи. Огромните спадове сигнализират, че много страни първоначално ще се радват на бързо възстановяване с друцифрен растеж, което би създало илюзията за завръщане към нормалността. Икономистите от Bank of America очакват британската икономика да нарасне с 9% между април и юни. Това все пак ще значи, че тя се понижава с 18% спрямо предкризисните нива. 

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очаква световната икономика да се свие с 6% тази година, а американският БВП да се понижи със 7.3%. ОИСР прогнозира, че при избягването на нов кръг от мерки глобалната икономика може да нарасне с 5.2% през 2021 г., като това обаче не значи пълно възстановяване. Според организацията то ще настъпи едва през 2022 г. или по-късно.

Данните от април са полезни, като показват колко сурови могат да бъдат икономическите щети от въвеждането на мерките срещу коронавируса. Въпреки че много страни вече отменят ограниченията, не е изключено мерките да бъдат върнати при нова вълна на пандемията по-късно тази година. 

ОИСР изчислява, че втора вълна от рестрикции може да доведе до още по-рязко свиване на световната икономика - със 7.6%. Очакваното възстановяване през 2021 г. също ще бъде по-слабо, тъй като глобалното производство ще нарасне само с 2.8%. 

Малко вероятно е обаче глобалната икономика да се изправи пред втори април. Правителствата по света вече се научиха как да овладяват разпространението на вируса, като не се очаква бъдещи мерки да са толкова сурови, колкото тези при първоначалния отговор срещу заразата. 

„Дори някои мерки да се възстановят, те няма да са в същия мащаб“, смята Лорънс Буун, главен икономист на ОИСР. „Ние знаем повече за вируса и рестрикциите биха били по-целенасочени. Периодът на блокирането ще бъде по-лек“, добавя още той.