Икономиката на Великобритания се свива с над 20% през април

БВП на страната отчита спад от 10.4% на тримесечна база

11:48 | 12 юни 2020
Обновен: 11:52 | 12 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Великобритания се свива с рекордните 20.4% през април. През този период икономиката на страната беше напълно блокирана с цел ограничаване на пандемията от коронавирус, съобщава Blooomberg.

Спадът през април следва понижение от 5.8% през март, което би трябвало да подтикне към по-силни призиви за облекчаване на ограниченията. На тримесечна база БВП на Великобритания регистрира свиване с 10.4%.

Мрачните данни вероятно показват най-тежките щети, нанесени от вируса, тъй като все повече части от икономиката бавно започват да работят отново. Но те идват в деликатен момент за премиера Борис Джонсън, който тази седмица се изправи срещу нарастващи критики от политици и научни съветници, които публично обвиниха неговата администрация, че прави поредица от сериозни грешки от началото на епидемията.

Освен че регистрира най-високия брой на смъртните случаи в Европа, Великобритания плаща и тежка икономическа цена. От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие смятат, че страната може да се сблъска с една от най-дълбоките рецесии в развития свят през 2020 г. със спад на БВП с повече от 11% - най-много за повече от 300 години.

Очаква се безработицата да достигне нива, които не са наблюдавани от средата на 90-те години на миналия век, като повече от 7500 съкратени работни места са обявени само в четвъртък. И това се случва въпреки мащабната държавна подкрепа, в рамките на която са платени заплатите на над 11 млн. души, които възлизат на 27 млрд. паунда или 34 млрд. долара.

През април индустрията отчете спад от 19%, като в строителството – свиването е с 40.1%.