Новите карантинни мерки във Великобритания ще ударят авиокомпаниите

British Airways, Easy Jet и Ryanair заплашиха да съдят британското правителство

14:34 | 8 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Новите карантинни мерки във Великобритания ще ударят авиокомпаниите

Британското правителство обяви, че въвежда двуседмичната карантина за пристигащите от чужбина граждани. Но от British Airways и други авиокомпании твърдят, че този ход ще има опустошителни последствия за туризма и така летният сезон няма да е достатъчно силен, за да спомогне за възстановяването на икономиката от ударите на пандемията, съобщава Bloomberg.

Авиокомпаниите British Airways, Easy Jet и Ryanair заплашиха да съдят правителството заради решението, което влиза в сила от понеделник. Според тях мерките ще са неефективни за ограничаването на разпространението на коронавируса и може да унищожат хиляди работни места. От авиокомпаниите се опасяват, че това ще доведе до отмяна на много резервации на полети.

„Дори тези хора, които обмислят да заминат на почивка през юли или август, сега отказват да правят резервации, тъй като никой не знае колко дълго ще бъдат в сила мерките“, коментира Джон Стрикленд, директор на базираната в Лондон JLS Consulting, който е заемал длъжности също в British Airways и KLM. „Малко британция биха избрали при завръщането си от почивка в родината си да бъдат под домашна карантина за 14 дни“, смята той.

Броят на новозаразените с коронавирус в световен мащаб намалява в повечето европейски страни и поради това някои правителства в региона разхлабват ограничителните мерки за пътувания, а голяма част от плажовете в Гърция, Португалия и Испания вече са отворени.

Авиокомпаниите се стремят да спасят летния сезон, когато традиционно пътуват десетки милиони туристи. Великобритания е сред 10-те най-предпочитани туристически дестинации и през 2019 г. е привлякла над 35 млн. посетители, които са похарчили общо над 50 млрд. долара в страната.

Карантинните мерки ще попречат на амбициите на British Airlines да възстанови 40% от планираните полети през юли, отбелязват от компанията. EasyJet планира да възобнови някои от планираните си полети от 15-ти юни, докато Ryanair смята да направи рестарт на пътуванията от 1-ви юли.