Какво се случва с икономиката по време на рецесия?

Пандемията насочи света към най-суровата криза от десетилетия

09:04 | 13 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Коронавирусната пандемия насочи света към най-тежката рецесия от десетилетия, пише BBC. Какво обаче означава това?

Какво е рецесията?

В нормални времена обикновено икономиките на страните растат. Техните граждани получават по-високи възнаграждения, защото стойността на стоките и услугите, които предоставят - брутен вътрешен продукт, се увеличава. 

Понякога обаче стойността на стоките и услугите се понижава. 

Рецесията обикновено е определяна като период на две последователни тримесечия, в които икономиката се свива. Ако рецесията продължи по-дълго, тогава е определяна като депресия. 

В рецесия ли сме вече?

По-голямата част от развития свят отчете отрицателен растеж - или спад на БВП, за периода от януари до март, след като коронавирусната пандемия започна да натежава на икономиките. Официалните данни за периода от април до юни все още не са публикувани, но очакванията са спадовете да се задълбочат. Това значи второ последователно тримесечие на отрицателен растеж, което ще потвърди, че голяма част от света е в рецесия. 

Международният валутен фонд прогнозира огромни спадове на БВП за 2020 г. Той очаква глобалната икономика да се свие с 3% през 2020 г., което ще е най-суровата рецесия от Голямата депресия през 30-те години на миналия век. 

Как рецесията може да засегне хората?

Някой хора могат да загубят работните си места или да изпитват трудности в търсенето на нови възможности. Особено уязвими са завършващите гимназии и университети, които тепърва ще тръгнат по пътя на професионалната си реализация.  

Някои от настоящите служители, които ще запазят работните си места, могат да се окажат без увеличения на заплатите за даден период, както и може да им се наложи да работят повече часове, за да избегнат свиване на възнагражденията си. 

Трябва да се отбележи, че тежестта на рецесията засяга различно представителите на отделните социални групи

Колко продължителна беше последната рецесия?

Във Великобритания например последната рецесия, предизвикана от глобалната финансова криза, продължи пет последователни тримесечия - от второто на 2008 г.  БВП на Кралството се понижи със 7.2% за целия период, а безработицата нарасна рязко, но започна да се възстановява до предкризисните нива две години по-късно. 

Кога ще приключи рецесията?

МВФ прогнозира, че рецесията ще приключи през следващата година и глобалната икономика ще започне да се възстановява. Никой обаче не може да гарантира това. 

Ако всички компании, които останаха затворени по време на пандемията, могат да отворят отново бързо, последиците от рецесията няма да са толкова сурови. 

Опасенията са обаче, че вирусът може да започне да се разпространява отново, а хората да изпитват тревоги по отношение на пътуванията и напускането на домовете си като цяло.

Може да отнеме години на туристическия сектор, авиацията и конферентната индустрия да се възстановят. Така че последиците от рецесията ще се усещат в следващите години

Какво може да се направи?

Надежден начин за контролирането на Covid-19, като ваксина, може да подпомогне на силното възстановяване. Докато тя се създаде обаче, опциите са малко. 

По време на последната рецесия централните банки намалиха лихвените проценти, за да подкрепят икономиката. Така хората и компаниите могат да се възползват по-лесно от кредитиране, за да имат повече средства за харчене. 

Сега обаче основните лихви са близки до нулата в много страни и централните банкери нямат опцията да ги съкращават допълнително

Междувременно правителствата по света вече увеличиха дълговете си, за да подкрепят икономиките чрез намаляване на данъците и увеличаване на публичните разходи. 

Тези дългове обаче също имат цена, която ще се усеща в идните десетилетия.