Китай е с големи амбиции да открие ваксина срещу коронавируса преди САЩ

Към момента пет ваксини на китайски компании се тестват върху хора

18:16 | 26 май 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Президентът на Китай Си Дзинпин насочва цялата държавна мощ зад учените в страната, които се стремят да създадат ваксина срещу коронавируса. А това показва, че световната надпревара за намиране на ваксина срещу коронавируса се засилва, съобщава Bloomberg.

Темпът на работа и усилията в Китай увеличават натиска върху САЩ, където администрацията на президента Доналд Тръмп стартира т.нар. програма Operation Warp Speed, чиято цел е да ускори изследванията и работата по разработването на ваксина.

Президентът Си Дзинпин обеща, че ако Китай разработи успешно ваксина, ще я сподели с целия свят. А ако Китай произведе първите успешни дози, Пекин ще има голямо геополитическо влияние.

Към момента пет ваксини, които са разработени от китайски компании, се тестват върху хора. Това е най-големият брой за една държава в световен мащаб.  Правителството в Пекин е мобилизирало здравните власти, регулаторите и изследователските институти, за да работят с бързи темпове съвместно с местните компании. Държавни и частни средства са разпределени за компании като базираната в Пекин Sinovac Biotech, която през май започна втория етап на тестове за ваксината си.

Китайските усилия излязоха на показ в петък, когато бе публикуван ранния етап от проучване в медицинския журнал Lancet, според което експерименталната ваксина на китайската фирма CanSino Biologics е безопасна и предизвиква имунна реакция. Все пак все още е рано, за да се очаква със сигурност успеха на този продукт.

Азиатската страна среща силна конкуренция от страна на Великобритания и САЩ. Ето защо все още е трудно да се прецени кои експериментални продукти ще са успешни и най-важното кой ще е първият. Но страните, които първи разработят успешно ваксини, ще спечелят много важно оръжие, когато правителствата се стремят да отменят ограничителните мерки срещу коронавируса, които нанесоха тежки щети върху икономиката. Към момента починалите от коронавирус в световен мащаб са близо 350 хил.

„Китай ще използва всяка ваксина, за да покаже, че е отговорен играч по отношение на световното здравеопазване“, Николас Томас, професор по обществено здраве в Университета в Хонконг. „Но следващият въпрос, който ще се появи, е до каква степен ваксината ще бъде използвана като геополитически инструмент, особено при отношенията със САЩ“, обяснява той.

Президентът Си Дзинпин се стреми да създаде нов образ на Китай след критиките от различни държави за първоначалното потулване на вируса, който за пръв път се появи в китайския град Ухан. Той обещава, че когато китайските ваксини получат одобрение за употреба, ще бъдат достъпни за развиващите се страни. По този начин Си Дзинпин се показа в различна светлина от Тръмп, който тогава обяви, че ще прекрати финансирането на САЩ за Световната здравна организация.