Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Мутацията на вируса е предизвикателство пред откриването на ваксина

Д-р Красимира Чемишанска, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Бизнес старт, 20.05.2020

10:31 | 29 май 2020
Д-р Красимира Чемишанска, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Красимира Чемишанска, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трудно е да се каже кой представител на фармацевтичната индустрия ще бъде първи с откриването на ваксина срещу коронавируса, защото почти всеки ден излизат нови изследвания. Склонността към мутация на подобни вируси е предизвикателство. Това каза д-р Красимира Чемишанска, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Чемишанска посочи, че скорошно изследване, проведено в Исландия, показва, че в страната има циркулиращи четири щама на вируса, които са пренесени от различни точки на света.

По думите на експерта към момента в глобален мащаб има 120 кандидати за ваксина - 110 от тях са в предклинична фаза, а по-сериозните по отношение на напредъка са осем.

Чемишанска коментира и промените във фармацевтичната индустрия, до които вероятно коронавирусната пандемия ще доведе. Според нея фокусът на сектора вече ще е по-сериозно насочен към клинични изпитания на антивирусни средства.

Експертът очаква и производителите на фармацевтични продукти да се опитат да намалят риска да получават собстанции за развитие на лекарства само от един източник - в момента основно Китай.

“Този риск ще бъде диверсифициран, създавайки повече производители и производствени мощности в Европа и други части на света”, коментира Чемишанска.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.