Силният борсов дебют на Vroom увеличи богатството на Бил Гейтс

Акциите на компанията за употребявани коли Vroom поскъпнаха със 118% във вторник

22:01 | 10 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg
Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Бил Гейтс, който е вторият най-богат човек в света, получи допълнителен тласък, след като инвестицията му в платформата за употребявани автомобили Vroom се увои повече от два пъти още в първия ден от борсовия дебют на компанията, съобщава Bloomberg.

Акциите на базираната в Ню Йорк Vroom поскъпнаха със 118% до 47.90 долара всяка във вторник. Това увеличи стойността на акционерния дял от 6% на Гейтс с над 175 млн. долара.

Нетното богатство на 64-годишният милиардер, който притежава дела си чрез Cascade Investment, вече възлиза на стойност над 115 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg Billionaire Index. Единствено изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос е по-богат от Гейтс. Неговото богатство през тази година се увеличи с 41.3 млрд. долара и към момента достига 156.2 млрд. долара.

Vroom, която продава употребявани превозни средства онлайн, е покдрепена също от L Catterton, General Catalyst Partners и T. Rowe Price Associates.

Това бе вторият пореден ден, в който вниманието на инвеститорите бе насочено към автомобилната индустрия. В понеделник цената на акциите на конкурента на Tesla – Nikola, се увеличи над 2 пъти. Освен това на следващия ден във вторник акциите на производителя на водородни камиони поскъпнаха с 8.8%, което увеличи богатство на основателя Тревър Милтън до 9.8 млрд. долара.

Въпреки че търсенето на употребявани автомобили се понижава по време на пандемията, през април и март Vroom отчита най-големите си продажби в рамките на два месеца досега, показват финансовите резултати на компанията. Преди седмица от Nikola обявиха, че общата стойност на предварително поръчаните ѝ превозни средства достига 10 млрд. долара и че поради това очаква да генерира приходи от 2021 г.