Бил Гейтс се оттегля от борда на Microsoft, за да се посвети на филантропия

Компанията винаги ще бъде важна част от работата ми, написа 64-годишният Гейтс

11:08 | 14 март 2020
Обновен: 10:19 | 3 юни 2020
Основателят на Microsoft Бил Гейтс. Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Бил Гейтс съобщи, че се оттегля от борда на Microsoft, на която стана съосновател през 1975 г., за да посвети повече време на филантропията, предава Bloomberg.

64-годишният Гейтс намаляваше участието си в базираната в Редмънд, Вашингтон, компания повече от десет години. През последно време той беше съветник на настоящия главен изпълнителен директор Сатя Надела в технологични области, включително производителност, здравен софтуер и изкуствен интелект, и ще продължи да изпълнява тази длъжност.

„Microsoft винаги ще бъде важна част от работата ми и ще остана ангажиран със Сатя и технологичното ръководство, за да помагам за формирането на визията и постигането на амбициозните цели на компанията“, написа Гейтс в блог публикация в петък. „Повече от всякога съм оптимист за напредъка на компанията и че тя може да продължи да бъде от полза за света“, допълни той.

Гейтс няма ежедневна роля в Microsoft от 2008 г. насам, съобщи компанията в комюнике. Тогава той реши да посвещава по-голямата част от времето си на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. 

При управлението на Гейтс Microsoft се превърна от доставчик на основен софтуерен код, използван за управление на бизнес и домашни уреди в първите години на персоналните компютри, в доминиращ доставчик на софтуер от производителността на работното място до интернет и игрите.

При наследника на Гейтс Стив Балмър позицията на Microsoft в технологичната индустрия беше оспорена от конкуренти като Google и набиращата скорост Apple.

Надела наследи Балмър на поста през 2014 г. Оттогава компанията е съсредоточена върху облачните услуги заради спирането на растежа на пазара на персонални компютри, на който Microsoft стана пионер през 80-те години на миналия век. 

Повече по темата четете на Investor.bg.