Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Коронавирусът задушава технологичния сектор

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 24.02.2020

12:37 | 24 февруари 2020
Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Технологичният сектор усеща все по-силно коронавируса. Тъй като много продукти се произвеждат в Китай, експертите предупреждават, че е възможно да възникне недостиг в различни продуктови категории. Kомпаниите затварят офиси, магазини и фабрики в Китай, служителите вече не могат да пътуват до страната. Очаква се затварянията да продължат до 1 март. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

Сред засегнатите компании са Apple, Samsung, Microsoft, Tesla и Google. Тъй като много продукти се произвеждат в Китай, експертите предупреждават, че е възможно да възникне недостиг в различни продуктови категории, като смартфони, VR устройства, автомобили и други технологични аксесоари. Затварянето на фабриките на Foxconn и Pegatron в Китай, например, вероятно ще забави производството на iPhone и Airpods, посочи Попов.

"Очакват се множество краткосрочни и дългосрочни ефекти - от отложени събития до компании, които потенциално пропускат целта си за пускане на продукти на празници поради закритите производства в цялата страна".

The Verge  описва начините, по които  коронавирусът влияе на индустрията, каза журналистът и допълни: "По-рано този месец големи технологични компании обявиха, че временно ще закрият всички корпоративни офиси, производствени фабрики и магазини на дребно в Китай. Сред тези компании са Apple, Samsung, Microsoft, Tesla и Google".

Попшов каза, че тъй като много продукти се произвеждат в Китай, експертите също предупреждават клиентите да очакват недостиг на редица смартфони, VR очила, автомобили и други технологични аксесоари. Очаква се например затварянията на заводите на Foxconn и Pegatron в Китай потенциално да забавят производството на iPhone и AirPods, тъй като работниците в завода не са в състояние да възобновят работата.

Попов допълни и че канадският доставчик на софтуер за онлайн магазини Shopify възнамерява да участва в плановете на Facebook за глобалната криптовалута Libra. Shopify ще се присъедини към Libra Association, основана с цел изграждане на глобалната цифрова валута, заявиха канадците, цитирани от CNBC, каза журналистът.

Още новини от света на технологиите можете да четете на Investor.bg