Вносът и износът на САЩ с исторически спадове заради пандемията

Междувременно броят на новите заявления за безработица продължава да се понижава устойчиво

22:30 | 4 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Вносът и износът на САЩ с исторически спадове заради пандемията

Вносът и износът в САЩ отбелязват рекордни месечни спадове заради мерките срещу коронавирусната инфекция, съобщава The Wall Street Journal. 

Вносът в страната се свива с 13.7% през април на месечна база, а износът се понижава с 20.5% - най-големият спад от началото на водене на статистиката през 1992 г., съобщиха от търговското министерство на САЩ. Междувременно търговският дефицит се увеличава с 16.7% до сезонно изгладените 49.41 милиарда долара. 

Износът на самолети и автомобили от страната се понижи, след като пандемията удари производители като Boeing и Ford и доведе до замразяване на пътуванията в почти целия свят. Голяма част от заводите на компаниите останаха затворени заради мерките срещу разпространението на коронавируса. 

Глобалните търговски обеми може да започнат да се повишават отново на фона на отварянето на икономиките и облекчаването на мерките за социална дистанция, което подновява търсенето. 

Обемите на износа на стоки от САЩ са най-ниските от април 2009 г., когато страната се възстановяваше от голямата рецесия. Вносът на стоки е на най-ниските нива от 2010 г. 

Въпреки че САЩ обикновено отчитат дефицит при стоките, те обикновено имат излишък в услугите. Този излишък обаче намалява с 1.3 милиарда долара през април до 22.4 милиарда долара, което е най-ниското му ниво от декември 2016 г.

 

Дефицитът на САЩ при търговия със стоки с Китай нараства до 25.96 милиарда долара спрямо 16.99 милиарда долара предишния месец. Досега дефицитът с Китай възлиза на 87.60 милиарда долара, като за същия период на миналата година е бил 123.68 милиарда долара.

Междувременно броят на новите заявления за безработица в САЩ продължава устойчиво да намалява след достигнатите исторически върхове в разгара на пандемията. За миналата седмица броят на заявленията беше 1.9 милиона, като това е първото им понижение под 2 милиона от 14-ти март насам.