Една трета от обезщетенията за безработица в САЩ не са изплатени

Според икономисти нивото на безработица в страната е достигнало 19.5% през май

20:50 | 2 юни 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Близо една трета от обезщетенията за безработица, които бяха предвидени за милиони американски граждани, загубили работата си заради ограничителните мерки срещу коронавируса, все още не са изплатени, съобщава Bloomberg.

Министерството на финансите на САЩ е изплатило обезщетения за безработица на стойност 146 млрд. долара от март до май, сочат публикуваните в понеделник на ведомството. Това е повече, отколкото през цялата 2009 г., когато нивото на безработицата се повиши драстично заради финансовата криза.

Но дори тази рекордно висока сума не е достатъчна, за да се достигнат 214-те милиарда долара, които трябва да бъдат изплатени за периода, показват изчисления на Bloomberg, базирани на седмичните заявления за безработица в бюрата по труда в страната.

Прогнозната разлика от 67 млрд. долара показва, че спешните усилия за повишаване на потреблението не са достатъчни за справяне с кризата, при която над 40 млн. души подадоха заявления за безработица заради въвеждането на строги ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса.

Пропуските в системата за социална сигурност в САЩ стават все по-очевидни, докато протестите срещу дискриминацията на расова основа в страната се разрастват. Междувременно се разраства и дебатът за това как и кога редица бизнеси да възобновят дейност, въпреки че разпространението на пандемията все още продължава.

„През този период трябваше да бъдат изплатени много повече пари“, коментира Джей Шамбоу, икономист в Brookings. Но вероятно сумата ще продължи да нараства.

Икономисти изчисляват, че още 1.8 млн. души са подали заявления за безработица през изминалата седмица. Официалните данни предстои да бъдат публикувани в четвъртък, а според прогнозите данните за месеца, които ще излязат в петък, ще покажат ръст на нивото на безработицата до 19.5% през май. Това би било най-високото ниво от Голямата депресия насам.