Икономиката на САЩ може да не се възстанови от пандемията до 2030 г.

Бюджетна служба към Конгреса изтри 7.9 трилиона долара от очакванията си за растежа на БВП през следващите 10 години

11:18 | 2 юни 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Може да отнеме десетилетие на американската икономика да се съвземе от коронавирусната пандемия и свързаните с нея ограничителни мерки, заявиха представители на американската бюджетна агенция, цитирани от The Wall Street Journal. Множество изследвания отчитат продължаваща слабост на глобалното производство.

Бюджетна служба към Конгреса на САЩ (Congressional Budget Office - CBO) заяви, че свиването, предизвикано от пандемията, ще понижи прогнозите ѝ за БВП в периода между 2020 и 2030 г. със 7.9 трилиона долара или 3% от БВП спрямо очакванията ѝ от януари. От CBO добавят, че не очакват БВП да достигне прогнозираното преди ниво до четвъртото тримесечие на 2029 г.

Близо 3.3 трилиона долара бяха отпуснати от Конгреса от март насам под формата на различни програми за стимули, като от CBO посочват, че сумата “частично ще смекчи влошаването на икономическите условия”.

“След като отчетем първоначалния отскок на икономическата активност заради премахването на ограниченията, смятам, че нивото на активността ще е значително под предкризисното”, заяви Мишел Майер, старши икономист на Merrill Lynch. “Ще отнеме дълго време за заздравяване на икономиката. Ще има последствия след подобен сериозен шок”, добавя тя.

Анализът на CBO беше публикуван, след като новои проучвания показаха, че заводите в САЩ и отвъд страната продължават да работят с намален капацитет и освобождават служители през май, въпреки че ситуацията се облекчи, след като правителствата започнаха да разхлабват мерките срещу разпространението на коронавируса.

Проучвания за поръчките на мениджърите в производствения сектор в САЩ, Азия и Европа показаха признаци, че глобалната производителна активност е започнала да се оттласква от достигнатото дъно през април. Нагласите обаче остават негативни, което предполага, че възстановяване пред идните месеци може да бъде временно.

Индексът за производството на Американския институт за управление на доставките нарасна до 43.1 пункта през май, след като достигна 11-годишно дъно и се понижи до 41.5 пункта предходния месец. Всички основни компоненти на индекса остават под нивото от 50 пункта, което е границата между свиването и растежа.

Индексите за бизнес активността в сектора на промишлеността добавиха сигнали, че САЩ и някои други страни са се оттласнали от икономическото дъно, но възстановяването може да бъде бавно. Безработицата нарасна рязко по света. Секторът на услугите, засегнат особено тежко от вируса, тепърва започва да се възстановява. Потребителските разходи, важен двигател за американската и други икономики, остават слаби.

“Вероятно преминахме през най-лошото по отношение на спадовете, но ситуацията остава доста тежка”, заяви Джошуа Шапиро, старши икономист на Maria Fiorini Ramirez. Той добавя, че перспективите спрямо изследването на ISM все още са “изключително ниски”.

CBO очаква икономиката на САЩ да се свие с 5.6% през четвъртото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. - значителен спад от предишните прогнози на службата за ръст от 2.2%, които бяха изготвени преди пандемията.

Въпреки че се очаква икономиката да се върне към растежа след тази година, вероятно темпът на растеж няма да бъде достатъчно бърз, за да компенсира резките спадове по време на коронавирусната пандемия.