Финансовите работни места в Ню Йорк ще се възстановят след 6 години

Регионът изгуби около 8% от финансовите си работни места през тази година

17:52 | 1 юни 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовата индустрия в Ню Йорк няма да се възстанови от щетите, нанесени от Covid-19 до 2026 г., сочи анализ на софтуерната компания ThinkIQ, предава Bloomberg.  

Регионът на Ню Йорк е изгубил около 8% от финансовите си работни места през тази година, което е спад спрямо пика, достигнат през миналия август от над 800 хил. работни места в сектора. Коронавирусът, станал причина за смъртта на поне 21 хил. нюйоркчани, не е виновникът за всички тези съкращения. Но блокирането на икономиката заради пандемията доведе до домино ефект върху всичко - от наеми до ипотечни плащания.  

Финансовият сектор обхваща отрасли, вариращи от банково дело и ценни книжа до недвижими имоти и застраховане. 

Повечето компании от Wall Street обещаха да не съкращават персонал по време на пандемията, но Bloomberg съобщи миналия месец, че Cantor Fitzgerald планира да уволни стотици служители заради вируса. 

ThinkIQ, базирана в Калифорния, използва 10 ключови икономически показателя, за да анализира трудовите пазари в САЩ - включително ръста на работни места и заплатите, демографските данни и обученията.  

Ню Йорк е на първо място по брой на населението, но не се представя толкова добре по други показатели като увеличение на заплатите (на 47-мо място) и ръст на работните места (на 143-то място).  

Ню Йорк беше класиран като водещ световен финансов пазар по Индекса на глобалните финансови центрове на Z/Yen Partners в сътрудничество с Китайския институт за развитие, както и според проучване на Duff & Phelps. 

Градът, който никога не спи, е показал своята устойчивост многократно през последните 20 години, включително след Голямата рецесия. ThinkIQ прогнозира, че нивото на заетост ще се възстанови почти до нивата от 2019 г. за период от шест години.  

На повечето отрасли ще им отнеме години да се възстановяват. Заетостта в сектора на свободното време и хотелиерството например се очаква да достигне едва около 90% от нивото от 2019 г. до 2026 г.