В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Апетитът за риск расте на капиталовите пазари въпреки напрежението в САЩ

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 03.06.2020

13:25 | 3 юни 2020
Мартин Митренев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Митренев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Апетитът за риск се задържа, дори расте на капиталовите пазари въпреки събитията в САЩ. Това каза Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Митренцев отбеляза, че ако ситуацията в САЩ ескалира, това несъмнено ще се отрази на индексите. “Ситуацията в Хонконг също все още не е овладяна”, добави той.

По думите на анализатора предстоящото заседание на Европейската централна банка и очакванията за увеличаване на покупките ѝ на облигации са водещите фактори за оптимизма на европейските борси.

Митренцев коментира и движенията в цената на златото, която леко се понижава днес. “Това е нормално, както виждаме апетитът за риск се покачва... Като цяло пазарът е добре балансиран”, отбеляза той.

Солидните ръстове в цените на петрола - лекият суров петрол WTI премина цена от 38 долара за барел, а цената на Брент се задържа на над 40 долара - Митренцев отдаде на очакванията искането на Саудитска Арабия за удължаване на съкращенията на производството с три месеца да бъдат приети от Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори.

“На следващото заседание на ОПЕК+ ще има акцент и върху спазването на съкращенията”, отбеляза Митренцев.

Според него обаче подобно решение няма да доведе до сериозно поскъпване на петрола, тъй като то е почти на 100% включено в оценката на пазарите.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук