ОПЕК+ вероятно ще удължи свиването на производството на петрол с поне месец

Според експерти Русия и Саудитска Арабия ще успеят да постигнат консенсус

21:52 | 2 юни 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

ОПЕК и съюзниците ѝ са все по-близо до постигането на консенсус за удължаването на периода за свиването на производството на петрол, за да се стабилизира пазарът, съобщава Bloomberg.

Русия и още няколко страни членки на ОПЕК+ подкрепят идеята свиването на производството със сегашните нива да продължи още един месец, твърдят запознати с процесите източници. Все още не е ясно дали ключовият член на ОПЕК Саудитска Арабия ще се съгласи на това предложения, въпреки че кралството отправи призив за удължаване периода на понижаване на производството на петрол с от един до три месеца.

Цените на петрола започнаха да се покачват от историческото дъно, след като ОПЕК и съюзниците ѝ сложиха край на ценовата война и обявиха началото на дълбоки съкращения на производството на петрол.

Търсенето на гориво започва да се възстановява, докато повечето държави по света премахват ограничителните мерки срещу коронавируса. Сега организацията трябва да реши колко дълго ще поддържа строги ограничения на производството. Но все пак страховете от втора вълна на коронавируса са заплаха за потенциалното възстановяване.

До миналата седмица позицията на Русия бе, че не иска да удължава понижаването на производството на петрол и обяви, че ще се придържа към първоначалното споразумение, за да започне постепенно увеличаване на добива от юни. Но източник на Bloomberg, който е запознат с позицията на Москва и вътрешните процеси, заяви, че е препоръчително да се намери компромис. През март Кремъл се противопостави на предложението на Саудитска Арабия за задълбочаване на свиването на производството, докато коронавирусът продължава да се разпространява. Това доведе до разваляне на преговорите и даде началото на ценова война между Москва и Рияд.

Все пак не е необичайно Русия и Саудитска Арабия да защитават различни позиции преди преговорите на ОПЕК+, а в повечето случаи двете страни стигат до компромис.

„Не вярваме, че ще има повторение на кризата от март“, прогнозира Хелима Крофт, анализатор в RBC. Според нея двете страни ще се стремят да изгладят различията си, като ще се договорят за удължаване на свиването на производството с от един до три месеца.