Природният газ може да бъде следващата стока, която да се търгува на цени под нулата

Мина повече от месец след невиждания срив в цените на петрола под нулата

09:38 | 3 юни 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Отрицателните цени надвисват над енергийните пазари повече от месец след невиждания срив на петрола под нулата, пише Bloomberg. Макар че суровият петрол бързо се възстанови след сделка между най-големите производители за ограничаване на излишъка, то глобалният пазар на природен газ на стойност 600 млрд. долара също се намира в състояние на свръхдоставки.

Трейдърите и анализаторите казват, че най-лошото може да се случи, тъй като търсенето спада и капацитетът за съхранение е близо до създаването на идеални условия за отрицателни цени в някои части на света. Това показва колко далеч е световната енергийна индустрия от възстановяването си заради спада на търсенето в резултат на пандемията. И за разлика от пазара на петрол, при пазара на природен газ няма сигнали за координиран отговор за преодоляване на проблемите с излишъците, което означава, че пропадането на цените може да бъде по-дълбоко и по-дълго.

„Намираме се на неизследвана територия с ниски нива на търсене и големи запаси“, коментира Гай Смит, ръководител на Търговията с газ в шведската комунална компания Vattenfall AB. Според него в краткосрочен период съществува реален риск да се създадат условия, които да позволят да видим отрицателни цени в Европа, но само в много кратък срок.

Природният газ се очакваше да има трудна година и преди пандемията, след като меката зима изостри проблема с големите запаси. Но ситуацията премина от лошо към по-лошо, тъй като пандемията затрудни търсенето, принуждавайки основните купувачи да се откажат от част от доставките. Междувременно, големите продавачите все още не са се освободили от достатъчно продукция, като запасите са близо до запълване на пълния капацитет.

Подобно при потапянето на петрола през април до -40 долара за барел, ключовият фактор е липсата на възможности за съхраняване на излишъците. Трейдърите и анализаторите посочват, че Европа като първия пазар, който вероятно ще достигне до тази критична точка, може да окаже ефект върху купувачите и продавачите от САЩ до Азия.

Макар че пазарът на петрол има широк, макар и крехък, съюз на производителите за управление на производството и цените, начело на Саудитска Арабия и Русия, на пазара на газ липсва координиран подход, който позволява на текущата свръхпредлагане да се отклонява без контрол.

Запасите от природен газ в Европа са запълнили 73% от възможния капацитет в сравнение със средногодишно ниво от 45%, сочат данни, събрани от Gas Infrastructure Europe.

„Европейският капацитет за съхранение на газ е най-големият риск за световните газови пазари“, коментира Едмунд Сиау, анализатор в Сингапур в енергийния консултант FGE.

Най-голяма вероятност цените на природния газ да станат отрицателни има за пазара във Великобритания. Капацитетът за съхранение в страната е намалял драстично след затварянето на съоръжение Rough на Centrica Plc през 2017 г.

Докато трейдърите и анализаторите, анкетирани от Bloomberg миналия месец, отбелязаха, че има вероятност да се появи газ на цени под нулата в Европа, повечето все пак смятат, че шансовете за това са малки, тъй като доставчиците вероятно бързо ще реагират преди да се стигне до този момент.