Отрицателни цени на петрола: какво означава това?

Цената на бензина в САЩ пада всеки ден от края на февруари

07:42 | 21 април 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Магазините никога не плащат на купувачите, за да им вземат стоките, но при екстремни обстоятелства някои бизнеси го правят, макар и като цяло по много ограничен начин. Това, което се случи на петролния пазар обаче е мащабен и безпрецедентен негативен замах, след като цената на някои фючърсни договори за американския суров петрол WTI паднаха до -37.63 долара за барел. Сривът в търсенето на петрол в резултат на блокирането на световната икономика заради пандемията, ценовата война сред големите производители, които наводниха пазара с барели и складовете с изчерпан капацитет са сред причините за спада, пише в свой анализ Bloomberg.

Защо продавачът плаща на купувача да вземе петрола?

За някои производители може да е по-евтино в дългосрочен план да платят на купувача да вземе петрола, отколкото да спрат производство или да търсят място за съхранение на барелите. Мнозина се притесняват, че затварянето на кладенците може да им навреди завинаги. Има и търговци, които купуват фючърсни договори за петрол като начин да залагат на ценовите движения, като нямат намерение отначало да се ангажират с реални доставки. Те се налага да избират между резкия спад в цените и търсене на място за съхранение и продажба на загуба. В същото време ескалиращото пренасищане с петрол прави местата, на които той да може да се складира, все по-оскъдни и все по-скъпи.

От къде дойде излишъка?

И само пандемията, и само ценовата война сама по себе си би разклатила енергийните пазари. А двете неща заедно направо преобърнаха пазара с главата надолу. Тъй като вирусът започна да се разпространява по целия свят, той започна да изяжда търсенето на етапи. Междувременно Русия и Саудитска Арабия започнаха да изпомпват рекордни обеми петрол на пазара.

Нямаше ли сделка по въпроса с петрола?

Да, имаше сделка от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия, САЩ и групата на Г-20, но призивът им за цялостно намаляване на производството с около 10% се оказа твърде малко и се случи твърде късно. Така на 20 април цените рязко паднаха под нулата на най-големия енергиен пазар в света CME, както и на NYMEX. Договорите за доставка през май изтичат на 21 април и затова големият натиск от страна на трейдърите беше ден по-рано.

Какво се случва със складовете?

Складовите помещения са напът да запълнят капацитета си. В централния център за дистрибуция на петролния пазар в Северна Америка в Кушинг, Оклахома, запасите са скочили с 48% до почти 55 млн. барела от края на февруари. Центърът има капацитет за съхранение на петрол в размер на 76 млн. барела по данни към 30 септември на Администрацията за енергийна информация. Индустрията в момента съхранява петрол на борда на кораби, като същевременно се обмислят и други опции като съхранение на петрол в железопътни танкери. Администрацията на Тръмп, която е обезпокоена от ефекта от евентуални фалити на петролни производители разглежда предложението, което все още е в начална фаза, да плаща на фирмите да задържат временно петрола в земята. Идеята е това да се прави, докато цените не се възстановят и се защитят производителите от непосредствени загуби.

Какво означава всичко това за потребителите?

В САЩ средната цена на бензина е спаднала повече от 1 долар за галон през последната година до 1,81 долара. И пада всеки ден от края на февруари. Ще отнеме още няколко седмици, докато намалението на фючърсните цени се отрази на цените по бензиностанциите.