Петролът пропадна до цена под нулата за първи път в историята*

Трейдърите се опитват всячески да избегнат физическа доставка през май

20:40 | 20 април 2020
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Фючърсите върху петрола се сринаха под нулата за първи път в историята, след като задълбочаващата се икономическа криза, причинена от коронавируса, отчая до такава степен трейдърите, че те се опитват всячески да избегнат физическата доставка на „черно злато“.

В безпрецедентния ден за търговията цената на договорите с доставка през май заличиха цялата си стойност, счупвайки всякакъв рекордно от ударено дъно в цените на петрола от  1946 г. насам.

Цената на американския суров петрол поевтинява със 162,51% до -11.42 долара за барел.

В централния център за дистрибуция на петролния пазар в Северна Америка в Кушинг, Оклахома, запасите са скочили с 48% до почти 55 милиона барела от края на февруари.

Фючърсите върху американския суров петрол се отправят към цена от нула долара за барел, поевтинявайки с близо 100% до 0,26 долара за барел малко след 21 часа българско време. 

Цената на американския суров петрол колабира до 1.21 долара за барел след срив с над 93.38%, докато пандемията опустошава глобалните икономики, заплашва да заличи десетилетен растеж на търсенето и съкращава хиляди работни места, съобщава Bloomberg. 

Информацията е актуална към 20:45 часа българско време.

Промишлената и икономическата активност спира заради бързото разпространение на коронавируса.  

Пазарът на петрол също се сблъска с последиците от това, част от които е и свръхпредлагането.  

Безпрецедентна сделка на ОПЕК+ преди седмица за ограничаване на предлагането дойде малко късно на фона на спада в глобалното търсене с една трета. 

Липсата на яснота и продължаващото изпомпване на петрол от страна на производителите кара трейдърите да продават, тъй като няма възможност за съхранение.  

Сортът Брент поевтинява с доста по-скромните 6.3% до 26,31 долара за барел. 

Като цяло петролът отчита спад в цената си седма поредна сесия.

*Информацията е актуализира към 21:37 часа българско време.