Сделката на ОПЕК+ няма да спаси петролната индустрия

Очакванията са 2020 г. да бъде изключително тежка за петролните пазари заради срива на търснето

19:40 | 16 април 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Няколко дни след като ОПЕК и съюзниците ѝ обявиха голямото споразумение за спасяването на световната петролна индустрия, става пределно ясно, че историческата сделка единствено може да ограничи най-лошото от предстоящите щети, пише Bloomberg в свой анализ.

Най-мащабното координирано свиване на производството на петрола вече избледнява пред срива на търсенето, какъвто светът досега не е виждал. След кратко поскъпване петролът от сорта Брент поевтиня до най-ниското си ниво от 18 години насам на борсата в Ню Йорк, а лидерите на страните, които са сред големите производители на петрол, както и директорите на петролните компании, понасят финансовите удари на пандемията от коронавируса.

Тежкото състояние на пазара бе подробно описано в сряда от Международната агенция по енергетика (МАЕ). Търсенето на петрол се е насочило към най-големия си годишен спад в историята, а световното потребление се е понижило с близо една трета през този месец заради ограничителните мерки за овладяването на коронавируса.

През лятото е възможно да не остане място за съхраняване на петрол. Това би бил най-лошият сценарий за петролната индустрия и при него цените може да се понижат още повече.

„След няколко години, когато погледнем назад към 2020 г., може да си кажем, че това е най-лошата година в историята на световните петролни пазари“, коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Байрол.

„Сделката между ОПЕК и нейните съюзници подкрепя пазара, но сривът на търсенето е толкова голям, че няма споразумение, което би могло да понижи достатъчно доставките, така че да се компенсират загубите“, се посочва в доклада на МАЕ.

Близо десетилетие на растеж на търсенето на петрол ще бъде изтрито през тази година, тъй като потреблението се срива с близо 9 млн. барела на ден, посочват от базираната в Париж организация. Най-тежкият удар ще е през този месец, когато потреблението на гориво ще се срине до най-ниските нива от 1995 г. насам, уточняват от агенцията.

Мерките за ограничаването на разпространението на коронавируса замразиха световната икономика. Много полети бяха отменени, редица бизнеси затвориха, а милиарди граждани си останаха по домовете. Ето защо необходимостта на потребителите от бензин рязко се понижи.