Петролът се срива до под 20 долара за барел заради прогнози за спад в търсенето

Международната агенция по енергетика предупреждава за пренасищане на хранилищата въпреки историческата сделка за свиване на производството

15:50 | 15 април 2020
Обновен: 12:57 | 6 юни 2020
Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

Петролът поевтинява до под 20 долара за барел, след като Международната агенция по енергетика (IEA) обяви, че търсенето ще се понижи до рекордно ниски нива през тази година въпреки историческата сделка за свиване на производството, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола поевтиняват с до 4.5% на борсата в Ню Йорк до най-ниското ниво от 2002 г. насам.

Търсенето на петрол ще се понижава с 9 млн. барела на ден през тази година. По този начин ще бъдат изтрити години на растеж на търсенето, отбелязват от IEA. Саудитска Арабия и други производители от Персийския залив обещаха да намалят доставките си от май, но през този месец те продължават да пренасищат пазара.

Петролните запаси се увеличават навсякъде по света. От IEA прогнозират, че хранилищата ще са с пълен капацитет до средата на тази година.

От началото на 2020 г. петролът е загубил близо две трети от стойността си, докато държавите удължават ограничителните си мерки срещу коронавируса, а безработицата в САЩ достига невиждани размери. Международният валутен фонд прогнозира, че световната икономика ще се свие с 3% през тази година. Това е сигнал, че търсенето на петрол може да остане слабо. От IEA предупреждават, че най-лошото тепърва предстои.

„Може да видим допълнителен натиск, който да тласка цените още надолу през следващите седмици“, коментира изпълнителният директор на IEA Фатих Байрол.

От IEA предупреждават, че потреблението през април ще се понижи с близо една трета до най-ниските нива от 1995 г. насам. Това би направило 2020 г. една от най-лошите в историята на петролните пазари. Въпреки усилията на ОПЕК+ да балансират доставките, световните запаси ще се натрупват с 12 млн. барела на ден през първата половина на тази година.

Малко преди 16 часа българско време американският суров петрол WTI поевтинява с 2.19% до 19.67 долара за барел, а Брент - с 3.68% до 28.51 долара за барел.