Безработицата в САЩ намалява през май

Съкратени са 2,76 милиона работни места

20:35 | 3 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските компании са съкратили служители с една трета от прогнозирания темп през май. Това сочи частен доклад, който дава известна надежда, че най-лошият удар върху пазара на труда в САЩ е приключил, пише Bloomberg.  

През май са съкратени 2,76 милиона работни места, след като през април 19,6 милиона американци загубиха работните си места, сочат данните на ADP Research Institute, публикувани в сряда.  

Спадът през май е по-малък спрямо всички оценки, освен една, в проучване на Bloomberg сред 39 икономисти. Средната оценка предвиждаше спад от 9 милиона. 

Данните на ADP отчасти бяха изненадващи, тъй като първоначалните заявления за обезщетение при безработица възлизаха на над 12 милиона за четирите седмици, които  обхваща докладът. Анализаторите предупредиха, че данните на ADP често се различават от официалните данни на Министерството на труда.  

Възможно е, давайки оценките си, анализаторите да са подценили темпото на повторно наемане от страна на бизнесите, за което има по-малко надеждни измервания.  

Майкъл Енглунд от Action Economics, единственият икономист с оценка, по-малка от отчетения брой, заяви, че първоначалните заявления за безработица са по-малко полезни като средство за прогнозиране в момента, отколкото продължаващите заявления, които отчитат увеличение от около 3 милиона през същите четири седмици.