Фискално консервативната четворка се обяви срещу плана на Меркел и Макрон

В съвместно изявление Австрия, Швеция, Дания и Холандия предлагат да се създаде извънреден фонд за възстановяване на ЕС от кризата, отпускащ заеми

18:15 | 23 май 2020
Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Фискално "пестеливите" Австрия, Швеция, Дания и Холандия отправиха официално изявление, че не одобряват плана на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон за фонд за възстановяване от коронавируса в Европейския съюз (ЕС) в размер на 500 млрд. евро под формата на грантове, пише Die Zeit.

Те се застъпват за подхода за помощ посредством отпускане на заеми. В съвместното си изявление четирите държави предлагат да се създаде спешен фонд за възстановяване, базиран на принципа "заем за заем", който да бъде в подкрепата на икономиката, здравеопазването и екологичното преструктуриране на ЕС.

В настояването им влиза фондът да е временен и еднократен, за срок от две години.

А решението на Меркел и Макрон съвпада ли с принципа на Александър Хамилтън в САЩ през 18 век? Все още не, пише анализаторът Марк Шиериц за Die Zeit. За разлика от САЩ по онова време, Меркел и Макрон не създават постоянно право на задлъжнялост на европейско ниво. Това е просто еднократно действие в отговор на криза на века. Заемите, взети от ЕС, трябва да бъдат изплащани за дълъг период и съобразно икономическата тежест на държавите членки, става ясно от публикацията.

500 милиарда  евро ще бъдат разпределени според потребностите на държавите, но изплащането им ще бъде разсрочено във времето.

Междувременно Италия разкритикува "пестеливата четворка": Италианският министър по европейските въпроси Винченцо Амендола не се съгласи с упрека на Австрия, Швеция, Дания и Холандия, определили идеята на Макрон и Меркел като неподходяща за европейската икономическа реконструкция в условията на криза. "Тежката рецесия изисква амбициозни и иновативни предложения, тъй като вътрешният европейски пазар, въпреки всичките си предимства, е в опасност", пише Амендола в Twitter.