Пандемията срина продажбите на автомобили в Европа

Едва 4321 коли са продадени в Великобритания през април - най-ниският брой от 1946 г. насам

14:42 | 5 май 2020
Обновен: 12:35 | 4 юни 2020
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Продажбите на автомобили в Европа бяха почти заличени през април, след като правителствата въведоха мерките за овладяване на коронавирусната пандемия, които принудиха шоурумовете и част от компаниите да затворят, съобщава Bloomberg. 

Регистрациите на нови автомобили се сриват с 97% във Великобритания през април до нивата от 1946 г. Едва 4321 коли са продадени в Кралството през месеца, съобщи Британското общество на производителите и търговците на автомобили във вторник. Организацията очаква продажбите на автомобили да се понижат с 27% през годината до 1.68 милиона бройки, което ще е най-ниското ниво от 1992 г. насам.

Спадът през април е най-суровият в съвременната история и отразява пониженията в цяла Европа. Доставките в Италия се сриват с 98%, в Испания - с 97%, а във Франция регистрациите на автомобили се понижават с 89%.

Икономическите неуредици, причинени от мерките за овладяване на пандемията, бяха въведени бързо и са широкообхватни, което доведе до спад на производството по света, а потребителите междувременно остават по домовете си след въведените от правителствата рестрикции.

Някои страни вече започнаха да облекчават мерките срещу коронавируса, а автопроизводителите възстановяват частично производството си.

“Тъй като шоурумовете останаха затворени през целия април, най-лошото представяне на пазара в съвременната история едва ли е изненадващо”, заяви Майк Хоус, главен изпълнителен директор на SMMT.

Jaguar Land Rover - най-големият британски производител на автомобили, ще започне постепенно да отваря заводите си от 18-ти март, а PSA и Honda ще направят това в идните седмици.