Volvo съкращава 1300 служители в Швеция

От компанията са амбицирани да се адаптират по-бързо към нови бизнес модели заради пандемията

12:09 | 29 април 2020
Обновен: 19:55 | 6 юни 2020
Снимка: Logan Cyrus/Bloomberg

Автомобилният производител Volvo ще освободи 1300 свои служители в Швеция. От компанията обясняват, че този ход е необходим, тъй като трябва да задвижат прехода към нови продукти и бизнес модели заради пандемията, съобщава Bloomberg.

Съкращаването на служителите се осъществява, тъй като мерките за изолация и ограничаване на пътуванията се отразиха негативно на продажбите на автомобили, обясняват от групата. Пандемията принуди много автомобилни компании да спрат производството си и да реагират на резкия спад на търсенето. Заводите на Volvo в Швеция възобновиха дейност преди седмица, след като бяха затворени в продължение на месец.

„Не може да очакваме клиентите да се върнат и да търсят абсолютно същите продукти, както преди кризата“, коментира изпълнителният директор на компанията Хакан Самюелсон. „Сегашните условия показват, че е още по-важно да се променим бързо. Но и с доброволни съкращения това пак няма да е достатъчно бързо“, заяви той.

Китайската компания Zhejiang Geely придоби Volvo Cars от Ford след финансовата криза. Оттогава насам Volvo обнови производствената си линия и инвестира в нови бизнес модели, включително и в споделените пътувания с превозни средства.

Също така компанията пусна на пазара първия си изцяло електрически модел и планира електромобилите да съставляват над 50% от общите продажби до 2025 г.

„Обявените в сряда съкращения се отнасят за служители, които работят в не чак толкова ключови области за компанията. Това са предимно дейности, свързани с производството и тестването на двигателите с вътрешно горене“, обяснява Самюелсон.

От компанията отбелязват, че съкращенията няма да се отразят на производствената дейност.