Коронавирусът остави без работа 710 хиляди души в Скандинавия

Някои от най-големите скандинавски компании са сред най-засегнатите от кризата

18:27 | 30 март 2020
Обновен: 15:14 | 5 юни 2020
Снимка: Odin Jaeger

В една от най-богатите и стабилни точки на света почти три четврърти от служителите не са на работа заради икономическото замразяване, предизвикано от опитите за преустановяване на разпространението на коронавируса, пише Bloomberg.

С общо население от грубо 27 млн. души, в Скандинавския регион 605 хил. служители са във временен отпуск през последните седмици, като за много от тях той е неплатен. Други близо 105 хил. души са уволнени, сочат данни на Bloomberg на базата на изявления на компаниите и информация, предоставена от националните власти в понеделник.  

Ръководителят на Конфедерацията на норвежките предприятия Ерик Алмлид сравни ситуацията с “цунами”, което връхлита икономиката и компаниите в страната. Според него нещата ще се влошават допълнително.

Кнут Холберг, старши икономист в Swedbank, заяви, че ситуацията в целия Скандинавски регион е “сурова”.

Населението в северноевропейските държави разчита на държавната подкрепа, която гарантира, че дори останали без работа, служителите ще получават месечни приходи. Универсалната здравна система за региона и безплатното образование също дават сигурност за обществото. Но дори при тези мерки икономическият шок е болезнен.

Към момента времнно осводобените от работа в Норвегия са 279 хил., а загубилите работата си са 29 хил. Краткосрочните отпуски във Финландия обхващат 259 хил. служители, а 4 хил. са съкратените. В Швеция 50 хил. са служителите в отпуск, а 37 хил. са съкратените. В Дания 31 хил. са в отпуск, като очакванията са 70 хил. души да получат заплатите си с частичната подкрепа на правителството. 17.5 хил. служители в Исландия работят с намалено работно време, а 4.5 хил. са уволнените.

Някои от най-големите скандинавски компании са сред най-засегнатите от кризата. Производителят на камиони Volvo временно освободи всичките си 20 хил. служители в шведския си офис. Авиокомпаниите SAS, Finnair Oyj и Norwegian Air също освободиха повечето от служителите си. Scandic Hotels Group затвори вратите на над 60 от своите хотели, докато търговци на дребно, включително Hennes & Mauritz, изпратиха хиляди служители по домовете им.

“Лесно е да си представим, че високите нива, които виждаме, ще нараснат драматично, ако икономиката не се върне към работа в относително кратък срок”, посочва главният икономист на Nordea Bank в Копенхаген.

Междувременно скандинавските правителства търсят начини да осигурят успокоение на фона на разрушителната ситуация, включително чрез субсидии, възлизащи на 75% от трудовите възнаграждения. Целта е да се предотврати ситуация, в която временните съкращения ще станат постоянни.