Лагард: Коронакризата може да свие БВП на еврозоната с 15%

Мерките срещу глобалната пандемия насочиха ЕС към най-суровата рецесия от Голямата депресия насам

18:41 | 23 април 2020
Обновен: 05:18 | 7 юни 2020
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus

Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че брутният вътрешен продукт на еврозоната може да се свие с 15% тази година в резултат на коронавирусната пандемия, твърдят запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Лагард говори по време на видеоконферентна среща с лидерите на 27-те членки на блока, които обсъждат как да се справят с икономическите щети от глобалната пандемия.

Коронавирусът засегна тежко Европа, като смъртните случаи вследствие на заразата надвишиха 100 000. Стриктните мерки на правителствата за ограничаване на разпространението на Covid-19 доведоха до затварянето на фабрики и забраниха пътуванията, насочвайки блока към най-тежката рецесия от Голямата депресия насам.

Европейската комисия изготви план за 2 трилиона евро за икономическо възстановяване, за който ще се разчита основно на бюджета на блока. Франция, Испания и Италия призоваха ЕС да започне издаването на съвместни облигации, но Германия и Нидерландия отказаха, защото според тях това би било за тяхна сметка. 

За момента също има и неразбирателство между страните членки на блока за това как да поделят цената за икономическото възстановяване и при какви условия ще бъдат изплащани средствата от ЕС. 

По-рано днес стана ясно, че икономическата активност в частния сектор в еврозоната отчита безпрецедентен спад през април под въздействието на мерките за овладяване на разпространението на коронавируса.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в еврозоната се понижава до едва 13,5 пункта спрямо 29,7 през март, съобщиха от IHS Markit в четвъртък. Показателят за сектора на промишлеността се понижава от 44,5 пункта през март до 33,6 пункта през април. Измерителят за сектора на услугите спада от 26,4 до 11,7 пункта. Така индексите остават дълбоко под ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.