Лагард: ЕЦБ ще направи всичко необходимо, за да подкрепи икономиката

Централната банка е готова да увеличи размера на програмата си за изкупуване на облигации, стана ясно от изказване на нейния гуверньор

16:35 | 16 април 2020
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus

Европейската централна банка ще направи каквото може, за да помогне на икономиката на региона да се справи с най-тежката криза от десетилетия, но повече международно сътрудничество е необходимо, за да бъде преодоляна пандемията, заяви гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

“Управителният съвет е решен да направи всичко необходимо по силите си, за да помогне на еврозоната в тази криза”, заяви Лагард пред Международният валутен и финансов комитет. По нейни думи централната банка е готова да увеличи размера на програмата си за изкупуване на облигации, като членовете на институцията ще проучат всички опции, с които могат да подкрепят икономиката през настоящия шок.

ЕЦБ вече обяви своите мерки, включително намерения да насочи над един трилин евро към частния и публичен дълг тази година. Банките бяха капитализирани, за да могат да продължат да отпускат кредити на компаниите и домакинствата.

Лагард добави, че централната банка оценява необходимостта да бъде направено повече в помощ на кредиторите, включително чрез допълнително облекчение за буферите, които се изисква да имат.

В първата си прогноза след разпространението на коронавируса и последвалото замразяване на икономики, МВФ изрази очаквания глобалния вътрешен продукт да се свие с 3% през 2020 г. В сравнение с очакванията през януари за експанзия от 3.3% през тази година, това може да значи най-тежката криза след Голямата депресия.

МВФ очаква икономиката на еврозоната да се свие със 7.5% през тази година и да нарасне с 4.7% през 2021 г. 

По-рано тази седмица фондът одобри пакет в размер на 500 млн. долара, за да подкрепи 25-те най-бедни държави в света, като опрости дълговете им за период от шест месеца.

Лагард посочи, че ЕЦБ подкрепя кризисния отговор на Международния валутен фонд, включително отпускането на извънредни заеми и създаването на краткосрочна ликвидна линия за страните със силни макроикономически фундаменти.

“Каква форма на възстановяване ще последва остава неясно в настоящата ситуация, въпреки че властите се опитват да облекчат мерките срещу коронавируса в някои икономики”, заяви Изабел Шнабел, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ. 

Страните в Европа проучват внимателно възможностите за облекчаване на рестрикциите, след като публичният живот в тех беше замразен в опит да се преустанови разпространението на коронавируса. Австрия беше сред първите държави, отворили малките магазини тази седмица, а германският канцлер Ангела Меркел обяви, че прогресът в овладяването на пандемията е "крехък".