В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пазарите се оцветиха в червено след прогнозите на МВФ

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 15.04.2020

13:08 | 15 април 2020
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Прогнозата на Международния валутен фонд за свиване на глобалната икономика с 3% - първата след избухването на коронавирусната пандемия, оцвети отново пазарите в червено. Това би бил най-суровият спад от Голямата депресия насам. Това каза форекс анализаторът Мартин Митренцев в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Според Митренцев настоящите понижения на международните борси ще са временни, на този етап става въпрос по-скоро за прибиране на печалби.

Анализаторът отбеляза, че сезонът на отчетите в САЩ вече започна, предстои да бъдат публикувани резултатите на Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America.

“Във вторник се заговори и за отваряне на икономиката в отделни щати”, припомни Митренцев, като посочи, че за подобни разговори е все още рано, въпреки че Ню Йорк - превърнал се в огнище на заразата в САЩ, обяви два поредни дни на спад на новозаразените и жертвите на коронавируса.

Анализаторът коментира и ситуацията на петролните пазари след постигнатото широко споразумение за ограничаване на производството миналата седмица. По думите на Митренцев инвеститорите все още не са сигурни дали сделката ще бъде спазена, както и дали договорените количества ще бъдат достатъчни да успокоят пазарите на фона на резкия спад в търсенето.

“Сделката на ОПЕК+ временно предотврати опцията  цената на петрола да падне под 10 долара, но със сигурност не е достатъчна, за да доведе до ръстове в цените на черното злато”.

“На валутните пазари има солидни ръстове при долара, което е нормално, след като щатските индекси регистрират спадове и риск апетитът се отдръпва”, отбеляза Митренцев.

Той посочи, че най-голяма е волатилността при паунда, който поскъпва преди обяд в сряда до 1.26 паунда за долар. Според Митренцев това се дължи на възможностите да се отложи крайният срок за Brexit, което би намалило натиска върху британската валута.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Материали с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук.