МВФ: Българската икономика ще се свие с 4% през 2020 г.*

Фондът публикува първата си прогноза след началото на пандемията, като очакванията са за спад на глобалния БВП с 3%

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Международния валутен фонд (МВФ) очаква рецесията, породена от замразяването на икономиките в опит да бъде овладяно разпространението на коронавируса, да е най-суровата от почти един век и предупреди, че свиването на глобалната икономика и възстановяването могат да се окажат по-тежки от очакваното, ако коронавирусната пандемия се задържи или се завърне, съобщава Bloomberg.

В първата си прогноза след разпространението на коронавируса и последвалото замразяване на икономики, МВФ изрази очаквания глобалния вътрешен продукт да се свие с 3% през 2020 г. В сравнение с очакванията през януари за експанзия от 3.3% през тази година, това може да значи най-тежката криза след Голямата депресия.

Докато фондът очакваше растеж от 5.8% през следващата година, което би била най-значителната експанзия от 1980 г. насам, той предупреди, че рисковете са в посока надолу. МВФ отбелязва, че всичко много зависи от продължителността на пандемията, ефектът ѝ върху активността и стреса, който оказва на финансовите и стоковите пазари. 

България

МВФ прогнозира, че българската икономика ще се свие с 4% през 2020 г., след което ще отбележи скок от 6% през 2021 г., съобщава Investor.bg.

Според фонда потребителските цени у нас ще нараснат само с 1% тази година след ръста от 2.5% през 2019 г., а догодина се очаква инфлация от 1.9%.

МВФ прогнозира също почти двоен ръст на безработицата в страната ни през тази година до 8% спрямо 4,2% миналата година. Очакванията са обаче покачването ѝ да е краткотрайно и догодина тя да се върне на ниво от 4.5%.  

 

Алтернативи

МФВ начерта и три алтернативни сценария, в които вирусът продължава по-дълго от очакваното, завръща се през 2021 г. или и двете.

По-продължителна пандемия ще изтрие 3% от глобалния БВП през тази година в сравнение с базовия сценарий, докато дълга пандемия плюс възобновяването й през следващата година ще понижи с 8% очаквания растеж през 2021 г.

В САЩ очакванията са БВП да се свие с 5.9% в сравнение с януарската прогноза за ръст от 2%. Според МВФ американската икономика може да нарасне с 4.7% през следващата година. 

МВФ очаква икономиката на еврозоната да се свие с 7.5% през тази година и да нарасне с 4.7% през 2021 г. 

“Много страни са изправени пред многопластова криза, имайки се предвид здравния шок, вътрешните икономически сътресения, свиването на външното търсене, обръщането на капиталовите потоци и колапса на цените на борсово търгуваните стоки”, заяви МВФ.

Промени в прогнозите

Мрачните прогнози на МВФ са голяма промяна от последните очаквания на институцията от преди 2 месеца. На 19 февруари фондът заяви пред финансовите министри на Г-20, че “глобалният разстеж изглежда се оттласква от дъното”. Три дни по-късно ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева посочи, че коронавирусът вероятно ще изтрие едва 0.1% от прогнозата на фонда за глобалния растеж тази година, въпреки че добави, че се разглеждат и по-тежки сценарии.

Според фонда развитите икономики ще регистрират най-значителни спдове - от 6.1%, докато развиващите се пазари ще отчетат спад от 1%. Очакванията на МВФ са растежът в Индия и Китай да бъде засегнат, но все пак икономиките им да нараснат съответно с 1.9% и 1.2%.

Основният сценарий на МВФ предвижда отшумяване на пандемията през втората половина на тази година, когато рестриктивните мерки ще могат да бъдат отменени.

Обемът на глобалната търговия със стоки и услуги вероятно ще се свие с 11% през тази година, смятат от фонда.

Ръстът на потребителските цени в развитите икономики може да достигне средно 0.5% през тази година, като се ускори до 1.5% през 2021 г., смятат от МВФ.

Според прогнозата на фонда безработицата в САЩ, която беше на най-ниското ниво от половин век насам преди пандемията, може да се увеличи до 10.4% през 2020 г.

Повечето централни банки по света вече намалиха лихвените си проценти около или под нулата, за да ограничат икономическите щети от коронавируса. Федералният резерв на САЩ обяви безпрецедентна спасителна програма за 2.3 трилиона долара. Програмите за фискални стимули стигнаха дори по-далеч. САЩ предоставиха подкрепа в размер на около 10% от брутния си вътрешен продукт, Германия - около 4%, докато програмата на Япония струва около 20% от БВП на страната, сочат данни на Bloomberg Economics.

МВФ посочи, че фискалните мерки ще трябва да се увеличат, ако икономическите бариери останат валидни или ако възстановяването на някога забранените икономически дейности се окаже твърде слабо. Икономиките с ограничени възможности за финансиране могат да имат необходимост от външна подкрепа, смятат още от МВФ. Фондът вече обеща да използва капацитета си от 1 трилион долара за заеми, за да помогне на своите членове.

МВФ и Световната банка проведоха пролетните си срещи чрез видеоконференция за пръв път тази седмица. Техните обичайни срещи очи-в-очи обикновено привличат хиляди делегати и журналисти от 189-те страни членки.

Информацията е актуализирана към 18:47 часа. 

Последни новини
Още от Новини от света