Какви са последните събития около коронавируса в света?

Новини от ранните часове на деня

09:00 | 8 април 2020
Обновен: 09:00 | 8 април 2020
Снимка: Thomas Werner/Bloomberg
Снимка: Thomas Werner/Bloomberg

Южна Корея обмисля допълнително да затегне изискванията за влизане в страната поради опасения за увеличаване на случаите на инфекции с коронавирус. Премиерът Чунг Се-кюн обяви, че програмата за безвизов режим на пътуване засега остава спряна. Също така не трябва да се издават нови визи на граждани от държави, които забраняват влизането на посетители от Южна Корея поради пандемията. Официално решение за това трябва да бъде обявено по-късно.

Очаква се разработената за Европа технология за овладяване на коронавируса с помощта на смартфони, да бъде имплементирана в приложение до края на великденските празници в Германия. Концепцията е развита от 130 експерти от осем европейски държави през последните седмици и е тествана от Бундесвера в Берлин.

Ако сте инсталирали такова приложение, смартфонът регулярно изпраща идентификационен номер чрез Bluetooth. В същото време приложението долавя сигналите на други потребители в близост. Ако двама потребители са в известно разстояние един от друг, те обменят своите идентификационни номера и те биват записани криптирани на място. Ако потребителят е носител на коронавирус, данните, съхранявани анонимно в мобилния му телефон, могат да бъдат използвани за предупреждение. Инсталирането на приложението и предаването на информация трябва да бъде доброволно.

Институтът „Роберт Кох“ публикува подобно функциониращо приложение във вторник, с което гражданите могат да предоставят здравни данни от средства, проследяващи физическата активност, и умни часовници, с които учените искат да направят изводи за разпространението на вируса.

Китай

Правителството на Хонконг удължава ограниченията за близък физически контакт до 23 април. Нощните клубове, салоните за красота, караоке баровете и кината също засега остават затворени. Публичните срещи на повече от четирима души са забранени.

Властите в китайския град Ухан отменят карантината след 76 дни, прекарани в изолация. От сряда жителите имат право да пътуват извън града, където стартира разпространението на коронавируса. Влаковете вече пътуват и магистралите отново са отворени за движение.

Германия

Според Германската организация за защита на потребителите Foodwatch контролът върху храните в Германия в момента е силно ограничен заради кризата около коронавируса.

Рутинният контрол във фирмите и анализът на пробите до голяма степен са спрени, тъй като лабораторният капацитет е необходим за проби от коронавирус, заяви директорът на Foodwatch Мартин Рюкер за медийната група Funke. Освен това инспекторите по храните влизат в полята асистенти в медицинските кабинети кабинети.

В дългосрочен план според него това е реален проблем, тъй като са необходими ежедневни проверки, за да се избегнат болести, пренасяни по храната.

САЩ

В САЩ  2000 души са починали от коронавирус за последното денонощие. Това е най-високият брой на смъртни случаи в света, постигнат за ден от началото на пандемията. Междувременно Американската кънтри звезда Джон Прайн почина от коронавирусна инфекция на 73 години. Неговата съпруга и мениджър, Фиона Уелан Прайн, е с положителен тест за коронавирус. Носителят на две награди „Грами“ е бил онкоболен.

Тежко засегнатият американски щат Ню Йорк отчита 731 смъртни случаи от коронавирус само за един ден - значителен ръст спрямо предишните дни. По информация на губернатора Андрю Куомо броят на смъртните случаи е нараснал до около 5,5 хил. Броят на постъпилите в болница пациенти намалява, което според Куомо е обнадеждаващо, а броят на потвърдените инфекции в щата надхвърля 138 хил.