Критиките на Тръмп застигнаха и СЗО

Според американския президент някои от препоръките на организацията не са правилни

21:57 | 7 април 2020
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds/CNP/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds/CNP/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп отправи критики към Световната здравна организация, като заяви, че институцията не е била права да съветва да не се въвеждат рестрикции по отношение пътуванията до Китай, съобщава Bloomberg.

Тръмп определи базираната в Женева организация като “много китайско центристка” и заяви в Twitter, че “ще ѝ обърне внимание”.

СЗО призова страните да избягват ограничения по отношение на пътуванията до местата, в които има огнища на заразата, тъй като често тези мерки са неефективни. Хората запазват билети през други летищни хъбове, което може да направи трудно проследяването им. Рестрикциите могат да повлияят и при доставките на медицинско оборудване и жизненоважни стоки.

СЗО има политика да избягва отправянето на публични критики, за да не подбива здравните мерки на правителствата. Ръководителят на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус посочи, че Тръмп върши “чудесна работа”. Той поздрави президента за въвличането на частния сектор в изпълнението на медицинските доставки, увеличаването на броя тестове и действията му за образоването на обществеността.  

Тедрос също многократно е отправял похвали на Китай, дори след като Пекин беше критикуван от други страни и организации, че е реагирал бавно на епидемията в страната и отказва да сътрудничи на международните организации за проследяване разпространението на заразата.